Orahovac: Promocija knjige “Kosovometohijski glasovi”, novinarke Olivere Radić

(Foto: Dom kulture Gračanica)

Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje novinara Srbije organizuju u Orahovcu promociju knjige „Kosovometohijski glasovi“ novinarke i profesora Olivere Radić, kojoj će sutra biti i uručena nagrada za novinarsku humanost „Đoko Vještica“.

Knjiga koja se pojavila u izdanju Zavoda za udžbenike je jedno od najznačajnijih svedočanstava o životu, stradanjima, običajima i sudbini naroda orahovačkog i metohijskog kraja.

„Kosovometohijski glasovi“ su zbirka jedinstvenih tekstova koji su nastajali u decenijama krajnje nesigurnosti i podeljena je na dva poglavlja: „Događaji, stradanja, svedočenja“ i „Razgovori“. Prvi deo obuhvata život u Orahovcu i okolini, ličnosti i detalje orahovačkog geta okruženog žicom. Olivera Radić svedoči o ličnostima od ostavljenih i postradalih Orahovčana i Hočana do nobelovca Petera Handkea.

Drugi deo knjige obuhvata razgovore sa duhovnicima, umetnicima, naučnicima, sportistima i pojedincima koji su se u proteklim decenijama, na različite načine, bavili problemom Kosova i Metohije.

Olivera Radić (Foto: Radio Goraždevac)

„Oliverini sagovornici vas pozivaju da dođete na Kosovo i Metohiju i sami se uverite u lepotu i podvižništvo koje obeležava današnju metohijsku stvaranost. Između redova se čita: sretnite se sa ljudima, pružite im ruku, pogledajte ih u oči, rečju – podržite Srbe koji, uprkos svemu, opstaju i nadaju se“, piše u predgovoru prof. dr Mitre Reljić i dr Aleksandre Novakov.

Posebna vrednost ovog svedočanstva su i brojne fotografije koje je zabeležila novinarka Olivera Radić koja se bavi i humanitarnim radom, pa je svojim tekstovima „motivisala hiljade ljudi širom sveta da podrže humanitarne akcije i pomognu svojim novčanim prilozima Srbe na Kosovu i Metohiji“.

Ceneći njen rad žiri Udruženja novinara Srbije dodelio joj je prestižnu nagradu „Đoko Vještica“ za 2021. godinu. Diplomu i novčanu nagradu od hiljadu evra sutra će Oliveri Radić uručiti dobrotvor Branislav Baćović iz preduzeća „Transportšped“.

O knjizi „Kosovometohijski glasovi“  i radu Olivere Radić govoriće recenzent mr. Živojin Rakočević, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić i autorka.

Promocija i uručenje nagrade održaće se sutra u 14 časova u Orahovcu uz poštovanje epidemioloških mera.