2.2 C
Pec
18. jan. 2022
spot_img

U ponedeljak počinje „Grafest“

Izvor :

Deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ održaće se od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture „Gračanica“ koji je i organizator festivala. Pored Doma kulture „Gračanica“ festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“. Svečano otvaranje festivala je 29. 11. 2021. u 20 časova.

Revijalni program jubilarnog desetog izdanja ovog festivala, obuhvata tri filma, koji svojom tematikom pokrivaju temu ovogodišnjeg festivala – „Razotkrivanje“. Festival otvara film Mila Raua „Novo jevanđelje“ (2020), druge večeri festivala, biće prikazan višestruko nagrađivani film Andreja A. Tarkovskog „Andrej Tarkovski: film kao molitva“ (2019), dok će treće večeri biti prikazano ostvarenje reditelja pod pseudonimom Reka Valerik – „Nemi glas“.

Žarko Milenković o selekciji revijalnog programa piše sledeće: „Sva tri filma govore o tome koliko smo srećni, odnosno o tome koliko nismo srećni i kako nikada to nećemo ni biti, jer se nikada do kraja nismo razotkrili. Previše je u nama, skrivenog zla, pritajene agresije i besa, akumuliranog bola, da bi nam dozvolilo da budemo istinski srećni, da prihvatimo sebe i druge koji su kao mi, ali još više Drugog koji je po nečemu poseban, jer „Zemlja je stvorena za tebe i mene“, a šta se meni oduzima ako i Drugi dobije ista prava kao i ja. Ništa, ja dobijam duplo!“

U takmičarskom programu, predstaviće se autori sa Kosova i Metohije, ali i oni čija se ostvarenja bave Kosovom i Metohijom, svojim dokumentarističkim i televizijskim radovima, filmovima, reportažama i srodnim televizijskim formama.

Selektorka takmičarskog programa festivala Nevena Matović je od 35 prijavljenih filmova odabrala radove koji su svojim kvalitetom zaslužili da uđu u zvaničan takmičarski program, ona je o ovogodišnjoj produkciji napisala:

„Trajanje i opstanak su i zajednički imenitelj filmova iz ovogodišnje selekcije. Uprkos nesigurnoj i neizvesnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, autori filmova i ljudi o čijim životima su filmovi, kao da su upravo na tom zadatku. Posao selektora bio je divan i bolan; divan – zbog neobičnog putovanja koje su mi upriličili filmovi, bolan – zbog činjenice da posle tolikih godina pogroma, trpljenja i stradanja još postoje otvorene, žive rane koje ne zaceljuju.“

U okviru pratećeg programa biće održan okrugli sto „Deset godina GRAFEST-a“, koji će moderirati članovi Udruženja dokumentarista „DokSrbija“ Miloš Ivanović i Boris Mitić, u okviru kojeg će se razgovarati o svim pobedničkim filmovima i o budućnosti dokumentaristike na Kosovu i Metohiji. Okrugli sto će biti održan prvog dana festivala u 14 časova. Drugog dana festivala, u 18 časova u PKC „Akvarijus“, biće održana radionica za mlade „BELDOCS TEEN“ kojom će moderirati Aleksandra Vušurović iz BELDOCS-a.

Četvoročlani žiri, koji će raditi u sastavu: Miloš Ivanović, producent, Boris Mitić, reditelj, Ivana Vanovac, novinarka i Đorđe Jevtić novinar i publicista, ocenjivaće filmove i odabrati one koji će poneti nagrade na svečanom zatvaranju 1. decembra u 20 časova.

Festival se održava uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Ulaz na sve projekcije je slobodan uz obavezno poštovanje svih propisanih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Katalog festivala možete pronaći OVDE.

Slične vesti

4,347FanovaLajkuj
352PretplatniciPretplatite se

vesti