U ponedeljak počinje “Grafest”

Ilustracija (Foto: Kim arhiva)

Deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi “Grafest” održaće se od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture „Gračanica“ koji je i organizator festivala. Pored Doma kulture „Gračanica“ festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“. Svečano otvaranje festivala je 29. 11. 2021. u 20 časova.

Revijalni program jubilarnog desetog izdanja ovog festivala, obuhvata tri filma, koji svojom tematikom pokrivaju temu ovogodišnjeg festivala – „Razotkrivanje“. Festival otvara film Mila Raua „Novo jevanđelje“ (2020), druge večeri festivala, biće prikazan višestruko nagrađivani film Andreja A. Tarkovskog „Andrej Tarkovski: film kao molitva“ (2019), dok će treće večeri biti prikazano ostvarenje reditelja pod pseudonimom Reka Valerik – „Nemi glas“.

Žarko Milenković o selekciji revijalnog programa piše sledeće: „Sva tri filma govore o tome koliko smo srećni, odnosno o tome koliko nismo srećni i kako nikada to nećemo ni biti, jer se nikada do kraja nismo razotkrili. Previše je u nama, skrivenog zla, pritajene agresije i besa, akumuliranog bola, da bi nam dozvolilo da budemo istinski srećni, da prihvatimo sebe i druge koji su kao mi, ali još više Drugog koji je po nečemu poseban, jer „Zemlja je stvorena za tebe i mene“, a šta se meni oduzima ako i Drugi dobije ista prava kao i ja. Ništa, ja dobijam duplo!“

U takmičarskom programu, predstaviće se autori sa Kosova i Metohije, ali i oni čija se ostvarenja bave Kosovom i Metohijom, svojim dokumentarističkim i televizijskim radovima, filmovima, reportažama i srodnim televizijskim formama.

Selektorka takmičarskog programa festivala Nevena Matović je od 35 prijavljenih filmova odabrala radove koji su svojim kvalitetom zaslužili da uđu u zvaničan takmičarski program, ona je o ovogodišnjoj produkciji napisala:

„Trajanje i opstanak su i zajednički imenitelj filmova iz ovogodišnje selekcije. Uprkos nesigurnoj i neizvesnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, autori filmova i ljudi o čijim životima su filmovi, kao da su upravo na tom zadatku. Posao selektora bio je divan i bolan; divan – zbog neobičnog putovanja koje su mi upriličili filmovi, bolan – zbog činjenice da posle tolikih godina pogroma, trpljenja i stradanja još postoje otvorene, žive rane koje ne zaceljuju.“

U okviru pratećeg programa biće održan okrugli sto „Deset godina GRAFEST-a“, koji će moderirati članovi Udruženja dokumentarista „DokSrbija“ Miloš Ivanović i Boris Mitić, u okviru kojeg će se razgovarati o svim pobedničkim filmovima i o budućnosti dokumentaristike na Kosovu i Metohiji. Okrugli sto će biti održan prvog dana festivala u 14 časova. Drugog dana festivala, u 18 časova u PKC „Akvarijus“, biće održana radionica za mlade „BELDOCS TEEN“ kojom će moderirati Aleksandra Vušurović iz BELDOCS-a.

Četvoročlani žiri, koji će raditi u sastavu: Miloš Ivanović, producent, Boris Mitić, reditelj, Ivana Vanovac, novinarka i Đorđe Jevtić novinar i publicista, ocenjivaće filmove i odabrati one koji će poneti nagrade na svečanom zatvaranju 1. decembra u 20 časova.

Festival se održava uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Ulaz na sve projekcije je slobodan uz obavezno poštovanje svih propisanih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Katalog festivala možete pronaći OVDE.