U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Protest u Zvečanu (Foto: Radio Mitrovica Sever)

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

“Kontaktirao sam predstavnike opštine Severna Mitrovica, ministra Gorana Rakića i rukovodstvo Elektrodistribucije sever. Merno vozilo koje je trebalo da dođe na ispomoć iz južnog dela grada je u kvaru, dok smo za vozilo koje je trebalo da se uputi iz Kraljeva dobili informaciju da je potrebno da se najavimo 7 dana unapred, kako bi prešlo administrativni prelaz, izjavio je na sastanku sa nezadovoljnim građanima gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

“Dobili smo informaciju da je upućen zahtev i da će vozilo najverovatnije krenuti. Biće problema na prelazu pa smo kontaktirali predstavnike iz Kancelarije UNMIK-a, da oni organizuju prelazak vozila preko Jarinja” rekao je Milović i dodao da je ovo što se dešava ravno humanitarnoj katastrofi.

“Mi ćemo to popraviti, ali to nije trajno rešenje, moraćemo restrikcije da uvedemo. Pravo rešenje je zamena kabla“, izjavio je direktor “Energetike” Dragoslav Milošević za Radio Kontakt Plus .

Trenutno je nekoliko desetina okupljenih građana, koji zahtevaju rečenje problema u najkraćem roku.

Deo opštine Zvečan, tačnije centar grada i naselje “Nova kolonija”, od utorka u 17 h, kada je došlo do kvara na visokonaponskom kablu, je bez napajanja električnom energijom. S obzirom da se radi o velikom kvaru ekipe koje su na terenu od tada još uvek ne mogu da detektuju mesto kvara, pa je situacija alarmantna.