Svečlja: Akcija u ZP zbog rudarenja kriptovaluta, sumnja se da su procurele informacije

(Foto: KoSSev)

Akcija u Zubinom Potoku je sprovedena zbog sumnje na ilegalne aktivnosti u vezi sa kriptovalutama, potvrdio je ovog popodneva kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla). Svečlja, međutim, sumnja da je u vezi sa ovom akcijom na Severu, kao i sa onom u oktobru – došlo do curenja zvaničnih podataka.

„Danas je Kosovska policija kao podrška kosovskoj carini, sprovela akciju u opštini Zubin Potok gde je izvršen pretres tri sumnjivih lokacija zbog ilegalnih aktivnosti rudarenja kriptovaluta“, oglasio se Svečlja na svom Fejsbuk nalogu, potvrdivši nezvanična saznanja KoSSev portala.

Dodao je i da postoji sumnja da je došlo do curenja informacija o akciji, zato što na jednoj od lokacija nije pronađena neophodna oprema za sprovođenje „ilegalnih aktivnosti“.

“Na jednoj od lokacija uočena je infrastruktura, ali je nedostajala oprema za ovu nelegalnu aktivnost. Uzimajući u obzir ovu činjenicu, Kosovska policija sprovodi intenzivne istrage zbog curenja informacija koje su zvanične”, napisao je Svečlja.

Pre Svečlje oglasila se i kosovska carina koja je saopštila da je zapravo reč o njihovoj akciji, kao i da je o ona sprovedena uz pomoć Kosovske policije.

Da je u ranim jutarnjim satima na teritoriji opštine Zubin Potok sprovedena akcija, potvrdilo je još jutros za KoSSev više meštana ove opštine.

Međutim, svi oni su posvedočili da su u akciji učestvovali i pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije.

Jedan od čitalaca kazao je da je nešto pre 06.00 časova u selu Donje Varage primetio više od deset oklopnih vozila koja su bila raspoređena širom sela.

Kako je rekao, specijalci su bili i u selu Zupče. Neki od meštana su čak naveli da su videli specijalce kako navodno izlaze iz lokalne zadruge i „odnose neke papire“.