Referendum uspeo, kosovski Srbi provozani, a aprili nisu što su bili

Izjašnjavanje na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa (Foto: FoNet/AP)

Kosovske vlasti su zabranile da se referendum Srbije o ustavnim promenama održi na Kosovu, pa je za ovdašnje stanovništvo glasanje zbrda-zdola organizovano u Kuršumliji, Novom Pazaru, Raški i Vranju. Sagovornici RTV Kim smatraju da je i održavanje predstojećih aprilskih izbora na terenu dovedeno u pitanje.

I pored pritisaka srpskih vlasti, zemalja Kvinte i Evropske unije, prištinski zvaničnici su ostali pri svom stavu i uskratili lokalnim Srbima mogućnost da se na teritoriji Kosova i Metohije izjasne na jučerašnjem referendumu. Oni koji su imali želju (ili naredbu), morali su da putuju do rubnih opšina centralne Srbije i tamo glasaju. Zašto se nije glasalo u Bujanovcu, koji je bliži Kosovu od Vranja, pitanje je za neku drugu raspravu.

“Videli smo da je bilo sijaset nepravilnosti prilikom sprovođenja referenduma. Jedna od bitnih tema juče je bila glasanje naših građana u gradovima centralne Srbije. Građani nisu imali pojma šta zaokružuju i zašto glasaju“ rekao je Aleksandar Arsenijević iz GI “Srpski opstanak”.

Lako je moguće da dođe i do promene preambule o Kosovu, ovo juče je bila pokazna vežba ili trening vladajućih struktura kako da taj sledeći referendum sprovedu u delo, smatra on.

“Mi (GI ’Srpski opstanak’) smo juče izveli jednu vrstu performansa. Zamislite kolektivno glasanje koje se sprovodi na severu Kosova gde nema pošte Kosova, zamislite da se tako u svim opštinama okupe Srbi da glasaju i odu u isto vreme u poštu da predaju ta pisma… Desiće se opšti kolaps i biće mogućnosti za sukobe. Naš je cilj da ne dođe do sukoba, da se ujedno poštuju prava svih zajednica, pravo na slobodan izbor“ kazao je Arsenijević.

Prema preliminarnim rezultatima glasanja, na referendumu se većina izjasnila u korist ustavnih promena u vezi sa pravosuđem.

“Rezultati referenduma su očekivani. Moglo se očekivati da referendum neće pobuditi interesovanje građana i da će se u malom procentu odazvati i glasati, što se i desilo. Građanima nije bilo jasno šta se tačno menja u Ustavu i zašto treba da izađu na glasanje. Nije dobro da svega jedna trećina birača može da promeni Ustav. Uprkos tome što ne postoji zakonski prag kolika mora da bude izlaznost, opet je loša poruka da tako mali broj ljudi može da promeni najviši pravni akt u zemlji“ rekao je za RTV Kim politikolog Ognjen Gogić.

On ne očekuje izmenu Ustava Srbije po pitanju Kosova i Metohije u skorije vreme.

„U odnosu na preambulu o Kosovu, mislim da bi to građane motivisalo da u većem broju glasaju protiv. Nisam siguran da bi se vlast kockala sa tim, jer bi bio mnogo veći otpor građana, a ništa se time ne bi dobilo, tako da to ne očekujem“ kazao je Gogić.

On smatra da vlast ipak ima razloga za brigu, jer je pokazala da nije mogla u većoj meri da mobiliše svoje birače. U tom smislu su, kazao je Gogić, posebno indikativni rezultati u velikim gradovima koji su pokazali da je kampanja opozicije za glasanje protiv referenduma bila dovoljno jaka da mobiliše građane. On misli da u velikim gradovima može da dođe do iznenađenja tokom predstojećih izbora.

Na pitanje da li je ugroženo održavanje predstojećih izbora zakazanih za 3. april ove godine, s obzirom da su kosovske vlasti zabranile održavanje referenduma, Gogić je odgovorio da je ovaj potez kosovskih vlasti u skladu sa politikom Aljbina Kurtija i da će on pokušati da dovede u pitanje njihovo održavanje na Kosovu.

“Možda će imati malo blaži stav kada su u pitanju parlamentarni izbori, jer manje zvuči da se odustaje od nezavisnosti Kosova. Očekujem i da će biti veći pritisak međunarodne zajednice, tako da će se oni održati u nategnutoj atmosferi“, zaključio je Ognjen Gogić.

Da je rezultat jučerašnjeg referenduma očekivan slaže se i Igor Marković iz NVO Aktiv.

“Izneneđujuća je činjenica da su se u velikim gradskim sredinama poput Beograda, Niša, Novog Sada dobili rezultati koji su suprotni zajedničkom rezultatu na nivou Republike Srbije. Ovi rezultati će biti vetar u leđa opoziciji, svedoci smo pojedinih izjava lidera opozicije koji su naglasili da je ovo rezultat koji ohrabruje te partije pred nastupajuće izbore u aprilu“, rekao je on.

Marković dodaje da, sudeći po onome što je pročitao, ne postoji opasnost od promene preambule Ustava Srbije koja se tiče Kosova i Metohije.

“Međutim, znajući praksu dosadašnjeg političkog delovanja vlade i predsednika, ne bi me čudilo da ovaj referendum na neki naćin bude iskorišćen upravo u svrhu izmena zvaničnog stava Republike Srbije prema Kosovu. Za sada nisam siguran kako bi to moglo da se izvede u praksi, čini mi se da će se potražiti neki pravni oblik zaobilaženja preambule. U skladu sa tim, očekujem da bi se tako nešto desilo onog trenutka kada Brisel i Vašington budu pokrenuli jaču ofanzivu prema Beogradu što se tiče priznavanja nezavisnosti Kosova,“ kazao je on.

Marković je izrazio bojazan da će izbori u aprilu biti održani ad hok i da će građani ponovo morati da putuju u Rašku, Novi Pazar, Vranje ili Kuršumliju kako bi ostvarili svoje glasačko pravo.

“Odluka će biti doneta u Briselu ili Vašingtonu, dilema ne postoji ni u Prištini, niti u Beogradu. Ona postoji samo kod subjekata međunarodne zajednice“, zaključio je on.

Na referendumu o promena Ustava Srbije u delu pravosuđa, na osnovu obrađenih podataka sa 98,79 odsto glasačkih mesta, glasalo je 1.960.010 građana (30,65 odsto od broja upisanih u glasački spisak), a podršku izmenama dalo je 59,71 odsto, dok je protiv bilo 39,26 odsto, pokazuju podaci Republičke izborne komisije (RIK). Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je u nedelju održanim referendumom urađena „velika stvar“, a da je odziv veći od 30 odsto izuzetno dobar.