Dr Elek: Pogoršana epidemijska situacija u srpskim sredinama

Dr Zlatan Elek (Foto: Radio Kontakt plus)

Epidemijska situacija u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji se pogoršala, a u prilog tome govori činjenica da je sve veći broj pacijenata sa kovid simptomima. Broj hospitalizovanih pacijenata uvećan je za gotovo 60 odsto u odnosu na prethodnih mesec dana, izjavio je za Radio Kontakt Plus, v. d. direktora Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

Dr Elek precizira da je u KBC Kosovska Mitrovica trenutno hospitalizovano 90 pacijenata, od kojih je 47 na kiseoničnoj terapiji. Dodaje i da se beleže smrtni slučajevi.

„Nažalost, unazad dva, tri dana beležimo i određeni broj pacijenata koji su preminuli. To su pacijenti starosti 1934. do 1947. godišta sa komorbiditetima. Većina pacijenata koji se nalaze na lečenju kod nas imaju komorbiditete i jednostranu ili dvostranu upalu pluća.“

Pored bolničkog lečenja, postoje i dnevne bolnice gde pacijenti primaju terapiju, tako da je ovaj broj mnogo veći.

Dr Elek ukazuje da većinu pacijenata čine oni koji nisu vakcinisani, ali da ima i onih koji se vraćaju po drugi put da se leče od kovida.

„To je manji broj, ali je većina pacijenata koji po prvi put boluju od kovida. Od vakcinisanih, veliki broj ima blažu kliničku sliku, naročito oni koji nemaju komorbiditete. Imamo i pacijente koji su vakcinisani sa jednom ili dve doze, neke i sa tri, ali neki od njih imaju komorbiditete, pa imaju težu kliničku sliku, a neki su i preminuli, mada je taj broj mnogo manji za razliku od onih koji nisu vakcinisani.“

Dr Elek smatra da je veliki broj obolelih jer se procesu vakcinacije ne pristupa u dovoljnoj meri i da u skorije vreme neće doći do stišavanja ovakve situacije, ako se ne radi na sticanju kolektivnog imuniteta, a to je jedino moguće vakcinacijom.

„Imamo podatke da je negde između 33 i 34 hiljade stanovnika na KiM vakcinisano prvom dozom, između 32 i 33 hiljade drugom, a između 11 i 12 hiljada je primilo buster dozu. To je nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta. Mislim da smo izgubili zlatnu priliku da postignemo kolektivni imunitet, s obzirom na to da smo među prvima imali vakcinaciju“, ističe dr Elek.

Pojedinačni imunitet je uzaludan ako ne radimo na izgradnji kolektivnog, kategoričan je dr Elek.

Prema poslednjim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, trenutno je aktivno 1.257 slučajeva.