Eskobar i Lajčak: Ne namećemo rešenje, postignuti dogovori se moraju sprovesti

Eskobar i Lajčak (Foto: Ekonomia onlajn)

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini da svi ranije postignuti dogovori moraju da se sprovedu. Obojica su kazala da ne žele da nameću nikakvo rešenje, već da je na obema stranama u dijalogu da se oko njega usaglase.

Na kraju posete Kosovu i posle razgovora sa svim relevantnim faktorima u Prištni, Gabriel Eskobar i Miroslav Lajačak su na konferenciji za novinare poručili da postignuti sporazumi treba da se sprovedu, uključujići i onaj koji se tiče Zajednice srpskih opština.

“Mi nismo deo dijaloga, nismo deo pregovora, ali verujemo da svi ranije postignuti dogovori moraju da se sprovedu. Mi nismo ovde da dajemo predloge, da propisijujemo šta treba da se uradi, to je na Srbiji i Kosovu”, kazao je Eksobar odgovarajući na pitanje o Zajednici srpskih opština.

Govoreći o rešenjima, američki zvaničnik je kazao da bi to “trebalo da bude rešenje koje je dobro i za Srbiju i za Kosovo”, te da je uveren “da ćemo doći tamo gde želimo da stignemo”.

“Ne mora to da bude neka vrsta modela koja podriva suverenitet Kosova. Moramo da nađemo takvu vrstu modela. To može da se dogovori. Nije na SAD da nešto nametne”, kazao je Eskobar.

On je kazao da ova administracija, kao i prethodna američka administracija poštuje teritorijalni integritet Kosova, ali i da smatra da Srbija i Kosovo moraju uđu proces normalizacije i da ostanu u dijalogu.

Odgovarajući na pitanje o Vašingtonskom sporazumu, Eskobar je kazao da obaveze iz ovog sporazuma mogu pomoći u procesu dijaloga koji se vodi pod okriljem EU.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je kazao da EU vidi dijalog kao rešenje koje će doneti vrlo konkretne koristi građanima.

“To će pojačati poslove, otvoriti mnoga vrata. U potpunosti poštujemo principe Kosova, ustavni poredak. Međunarodna zajednica očekuje brzo napredovanje u dijalogu i nadamo se da će to biti slučaj u 2022. godini. Imamo sve elemente da to učini vidljivim i da se napreduje brže”.

On je kazao da između SAD i EU ne postoji nikakav konflikt po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, te da nijedna strana ne nameće nikakav ishod, već da imaju odgovornost prema obema stranama da se usaglase oko rešenja.

Lajčak je naglasio da je pitanje formiranja Zajednice srpskih opština pitanje koje se stalno poteže na sastancima. Kazao je da je Kosovo ravnopravan partner u dijalogu i da ono ima 50% snage da odlučuje i da kao takvom partneru niko ne može ništa da nameće. On je ponovio da za ZSO niko ne želi nešto što će ličiti na novu Republiku Srpsku, kako se to čsto govori.

“Niko ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, ali ono što je dogovoreno mora da se sprovede. To kažemo i u Prištini i u Beogradu. Preuzeli ste mnogo obaveza za 11 godina. Treba promeniti narativ, zašto govorimo šta ne želimo, hajde da govorimo o onome što želimo. Sve to mora da se uradi unutar pravnog sistema Kosova. Niko to vama neće da nametne, bidite samouvereni. Nema razloga da budete uplašeni od procesa koji vi vodite, poručio je Lajčak.

Lajčak je kazao da su i opozicione partije na Kosovu pružile podršku dijalog, te da smatraju da to “nije stvar samo za vladu, nego od vitalnog značaja za Kosovo”.

Specijalni predstavnik EU je potvrdio da se tokom svakog razgovora sa kosovskim zvničnicima pokreće pitanje libaralizacije viza. On, kako je naglasio, lično smatra da je Kosovo odavno trebalo da dobije vize, te da razume koliko je to pitanje bolno za Kosovo.

Govoreći o omogućavanju održavanja srpskih izbora na Kosovu 3. aprila. Lajčak je potvrdio da je to bila inicijalna tema, ali da ona nema veze sa dijalogom.

“To nije tema za dijalog. Dijalog se ne bavi organizovanjem izbora, ali nema sumnje takva odluka će biti doneta oko 3. aprila. Ljudi treba da imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima, da daju svoj glas. Postoji potreba da postoji uzajamna saglasnost, a onda da se dogovorimo o modaletitetima. Na predstavnicima Srbije i Kosova je da se dogovore”, kazao je Lajčak.

Gabriel Eskobar i Miroslav Lajčak ovom konferencijom za novinare završavaju posetu Kosovu, nakon koje će otputovati za Beograd. Press konerenciju dvojice zvaničnika pratilo je samo nekoliko novinarskih ekipa, ostalim medijima je bilo omogućeno da istu prate putem društvenih mreža.