Uhapšen osumnjičeni za više krađa u verskim objektima u Zubinom Potoku

Ilustracija (Foto: kosovska policija)

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su mladića osumnjičenog za tešku krađu u pokušaju u crkvenom objektu u selu Zupče u Zubinom Potoku. Njemu se na teret stavlja i više drugih krađa, takođe u verskim objektima u ovoj opštini, saopšteno je iz Kosovske policije regiona Sever.

Naime, policiju su juče ujutru obavestili meštani sela Zupče da su nepoznate osobe pokušale da uđu u crkveni objekat kroz prozor.

Policija je po dolasku primetila tragove na snegu, kao i da je nasilno otvoren prozor.

Praćenjem tragova, u selu Košutovo službenici su došli do kuće 22-godišnjeg muškarca koji je identifikovan kao mogući izvršilac, a dok su, kako navode iz policije, nakon izvršenog pretresa i pronalaska materijalnih dokaza, ojačali osnovanu sumnju.

Ovoj osobi je određeno 48-časovno zadržavanje.

Iz policije navode da je reč o muškarcu koji se tereti da je u prošlosti izvršio više sličnih krivičnih dela.

„Slučaj ide kroz brzu proceduru zato što postoji osnovana sumnja da je isti izvršio nekoliko krivičnih dela teških krađa u verskim objektima, uglavnom u zoni Zubinog Potoka“, navodi se u saopštenju policije regiona Sever.

Najavili su da će biti sprovedene istražne radnje s ciljem rasvetljavanja ovih krađa.

Iz policije su se zahvalili građanima na saradnji.

Kancelarija: Opljačkane tri crkve u Z. Potoku od početka godine

U međuvremenu se oglasila i Kancelarija za KiM, navodeći da su od početka godine opljačkane tri pravoslavne crkve u opštini Zubin Potok.

„Proteklog vikenda obijena je i poharana Crkva Svetog Jovana u Donjim Varagama, a prethodnih dana se na meti razbojnika našla Crkva Svetih oca u selu Zupče, kao i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u mestu Jagnjenica“, naveli su iz ove Kancelarije, uz naznaku da je iz ovih verskih objekata odnet novac i druge dragocenosti, ali i da su tokom premetačine razbacane i crkvene relikvije.

Takođe su potvrdili da je u Zubinom Potoku uhapšena osoba koja se sumnjiči za seriju napada na hramove SPC, navodeći da je reč o Albancu.

„Ovakav odnos pripadnika albanske zajednice prema verskim objektima Srpske pravoslavne crkve je slika političkih prilika i poruka koje svakodnevno šalju politički lideri iz Prištine, kao i nova potvrda ugroženosti pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji“, tvrde iz Kancelarije.