Predloženo ublažavanje anti-kovid mera na Kosovu

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Odbor za upravljanje pandemijom je predložio ublažavanje aktuelnih mera protiv korona virusa. Policijski čas bi mogao da bude pomeren za period od ponoći do 5 sati ujutro, dok bi rad ugostiteljskih objekata bio produžen do 23 časa. Dozvolio bi se ulazak na Kosovo licima sa dve primljene vakcine i bez potrebe za PCR testom.

Vlada Kosova će se o novim predlozima izjasniti sutra (u petak), a mere će biti primenjivane od subote, rekao je ministar zdravlja Rifat Ljatifi.

“Odlučili smo na osnovu mera koje smo do sada imali. One su pokazale veoma dobar efekat, tako da ćemo većinu njih olakšati. Recimo, ulazak na Kosovo biće sa dve vakcine. Mi smo to predložili, sutra vlada mora da odobri, naravno. Ako neko ima dve ili tri vakcine može da uđe na Kosovo, onaj ko ima samo jednu treba da se testira. Policijski čas je pomeren za ponoć, a teretane će raditi. Ali, glavna stvar je da zatražimo od svih, restorana, barova, robnih kuća, tržnih centara da ulaz ograniče samo na one koji imaju vakcine“, rekao je on.

Ljatifi je istakao da je situacija sa pandemijom na Kosovu dala mogućnost da se olakšaju mere, ali je dodao da će, ako bude potrebno, preko noći ponovo biti njihovog pooštravanja. On je dodao i da će radno vreme ugostiteljskih objekata biti do 23 časa.

“Ukoliko se policijski čas pomeri za ponoć, gosti u restoranu mogu da budu do 23 sata. Na osnovu podataka koje imamo, u mogućnosti smo da korigujemo mere, da ih malo ublažimo. Da vam kažem još jednom, pratimo situaciju svaki dan, ako moramo ponovo da pooštrimo mere – pooštrićemo sve. Zavisi od toga šta če se desiti sa epidemiološkom statusom. Ovo sutra će sutra vlada odobriti. Mi ćemo proceniti situaciju svake nedelje, ako moramo da ih menjamo, menjamo ih preko noći, ali nadam se da nam neće trebati. Stupaju na snagu u subotu ujutru“, rekao je on.

Podsetimo, prema trenutno važećim merama, rad ugostiteljski objekata je dozvoljen samo do 21.00, a policijski čas počinje od 22.00 i traje do 05.00 ujutro. Putnicima je za ulazak na Kosovo bila potrebna potvrda o tri primljene doze anti-kovid vakcine ili dve doze i PCR test, što je izazvalo mnogo, uglavnom negativnih reakcija.

Pročitajte još:

Može da se bira, prevoz organizovan, ali…