Danas su zadušnice, na mnogim grobljima na Kosovu pravoslavni spomenici i dalje polomljeni

(Foto :KoSSev)

Danas su zadušnice. Na pravoslavnim grobljima širom Kosova, u sredinama u kojima u neposrednoj blizini više ne žive Srbi, slika je već godinama ista – neodržavana groblja sa porušenim i oskrnavljenim spomenicima i kapelama. ‘Redovna pojava’ pride – mnogi se odlučuju za prekopavanje porodičnih grobnica i prenošenje kostiju svojih najmilijih u mesta u kojima nakon proterivanja od posle rata žive.

(Foto: FB profil Sava Janjić)

Oko stotinjak Srba Кosovske Mitrovice obišlo je jutros groblje u južnom delu grada. Odlazak autobusom u južni deo grada organizovali su Privremeni organ Opštine Кosovska Mitrovica i Crkvena opština.

Zatvorenici iz Pritvornog centra su prethodno uređivali groblje u južnom delu grada, ali je višegodišnja slika sa ovog groblja ista – srušeni i oskrnavljeni nadgrobni spomenici i ploče.

Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada došlo je na Zadušnice. Organizovanog dolaska raseljenih nije bilo.

Prištiniski paroh Staniša Arsić, za RTS je kazao da je mali broj ljudi verovatno posledica aktuelne pandemije, ali i da zabrinjava što je sve više onih koji se odučuju da posmrtne ostatke pokojnika premeste na groblja u centralnoj Srbiji.

„Groblje je u dosta solidnom stanju, u odnosu na ostala groblja na KiM koja su razrušena, razorena, preorana faktički. Dosta spomenika ima polomljenih, razrušenih. Služba koja vrši čišćenje groblja na neki način se trudi da malo dovede u red onako kako ovo groblje treba da izgleda“, izjavio je Arsić.

A raseljeni Srbi iz Đakovice po prvi put su danas, nakon sedam godina obišli pravoslavno groblje u naselju Piskoti u ovom gradu, javlja RTV Kim.

Posetu je organizovao Privremeni organ Đakovice čiji su ga radnici i očistili pred Zadušnice.

Međutim, raseljeni su zatekli devastirano groblje.

(Foto: Zadušnice/PO Đakovica/RTV Kim)

Oni su obišli potom i Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju, kao i srpska groblja u ta dva grada zajedno sa raseljenim Dečancima koji žive u centralnoj Srbiji i u Crnoj Gori.

Danas su Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.