Kancelarija za KiM: Priština ponovo krši sporazume, akcije vrše u zelenom pojasu

Prelaz Brnjak (Foto: KoSSev)

“Ovime je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i KFOR-a koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od administrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFOR-a, a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova“, poručila je upravo Kancelarija za KiM, reagujući na jutrošnju akciju Kosovske policije na Brnjaku.

Nakon akcije zatvaranja alternativnih puteva sa teritorije Kosova ka Makedoniji i Srbiji koje je Kosovska policija označila kao švercerske, ovog jutra započelo se sa postavljanjem i baze pogranične policije na Brnjaku, gde je danas Kosovska policija poslala logističku opremu i kontejnere.

Isto potvrđuje i Kancelarija, navodeći da je Kosovska policija jutros oko 5 sati izvršila akciju i na 80 metara od prelaza Brnjak dovukla tešku mehanizaciju i ljudstvo, a pod izgovorom ojačavanja policijskog punkta.

Iz Kancelarije tvrde da je akcija ustvari jednostrana i protivpravna na Severu Kosova, kao i da je u suprotnosti sa važećim sporazumima.

Takođe tvrde da na tom mestu Kosovskoj policiji nije dozvoljeno prisustvo, jer se, kako navode, radi o „zelenom pojasu“.

„Jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo Kosovske policije jeste na samom administrativnom punktu i to je dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, a nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice u zelenom pojasu“, ističu.

Istovremeno podsećaju, da je isti princip narušen i pre dva dana tokom akcije zatrpavanja alternativnih puteva, koji su, kako je tada navela Kosovska policija, služili za šverc.

„Pripadnici Kosovske policije su tada pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presekli vodovodne cevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja“, navode iz Kancelarije.

Dodaju i da prisustvo Kosovske policije iz južnog dela Mitrovice nije dozvoljeno na Severu bez odobrenja Regionalnog direktorata policije sever, navodeći da i to pripadnici KP krše gotovo svaki put prilikom akcija.

Kancelarija ocenjuje da akcije zapravo imaju za cilj da se u već osetljivom bezbednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svet, izazove nova destabilizacija i na Kosovu i da njima Priština „priželjkuje da se Srbi isprovociraju na neodmerenu reakciju“.

„Takav scenario neće poći za rukom, jer su upravo Srbi ti koji znaju cenu mira i ne nasedaju na provokacije Kurtijevih snaga, kome su sukobi i osvajanje severa najveća opsesija“, naglašava Kancelarija.

Shodno tome, iz ove institucije podsećaju Prištinu da, kako su naveli, „ne izazivaju i provociraju Beograd i Srbe na KiM i ne ugrožavaju mir i bezbednost kršenjem sporazuma“.

Ističu da je u tom slučaju sva odgovornost na Prištini, ali i međunarodnoj zajednici koja je, podsećaju, dužna da osigura mir i stabilnost na Kosovu.

Ovo je ujedno prva reakcija sa srpske strane, uključujući i Srpsku listu i to tek nakon druge akcije Kosovske policije ove nedelje.

U međuvremenu predsednik Aleksandar Vučić, iako je sinoć imao obraćanje i odgovarao na novinarska pitanja, nije komentarisao prethodnu akciju, niti najavio jutrošnju, kako je već godinama često činio, i štaviše, unapred upozoravao na akciju kosovske policije, naglašavajući posebno da srpske službe imaju svaku informaciju.

Prema Kumanovskom sporazumu, za zelenu zonu oko administrativnih linija zadužen je KFOR koji se nije oglasio.

Međutim, Pogranična uprava Policije Kosova u zvaničnom opisu svojih dužnosti navodi da je između ostalog zadužena i za „upravljanje, kontrolu i nadzor duž Zelene i Plave Granice“.

Što se tiče ulazaka na sever Kosova, obavezu da se kontaktiraju lokalna samouprava, KFOR i policija na severu, odnosno da se zatraži saglasnost, imaju snage KBS.