Kosovska policija: Kancelarija za KiM iskrivljuje realnost

police
Ilustracija (Foto: Radio Goraždevac)

Nakon saopštenja Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kojem se osuđuje jutrošnja akcija Kosovske policije u vezi sa postavljanjem kontejnera i logističke opreme za pripadnike granične policije na prelazu Brnjak, reagovala je Kosovska policija. 

Iz Kosovske policije ističu da su kontejneri i logistička oprema dostavljeni u skladu sa „Zakonom o kontroli i nadzoru državne granice“.

“Ove uređaje će službenici granične policije koristiti za obavljanje policijskih poslova, u interesu obezbeđivanja građana i obavljanja zakonskih obaveza. Policijski službenici za nadzor ’zelene linije’ na ovom području imaju nedostatak prostora i uslova za rad. Slanjem logističke opreme i kontejnera, stvoriće se bolji prostori i uslovi za rad, povećaće se efikasnost u izvršavanju poslova i sprečavanju krijumčarenja“, navodi se u saopštenju iz Kosovske policije koje je medijima dostavljeno samo na albanskom jeziku.

U nastavku borbe protiv kriminalno-krijumčarskih radnji pre nekoliko dana, preduzete su konkretne radnje na zatvaranju nekih ilegalnih puteva koji su služili za šverc, dodaje se u saopštenju.

„Ove radnje, koje imaju za cilj da obezbede bolje uslove za rad službenika granične policije i suzbijanje ilegalnog šverca, takozvana Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije, protumačila je na političko-tendeciozan način, iskrivljujući realnost za navodne radnje u cilju destabilizacije bezbednosne situacije, koje su u stvari sprovedene radi stvaranja bezbednosti i sprovođenja zakona“, tvrdi se u saopštenju.

Iz Kosovske policije ponavljaju da će nastaviti sa posvećenošću u obavljanju policijskih dužnosti, a u službi građana i opšte bezbednosti.

Podsetimo, ovu akciju Kosovske policije, iz Kancelarije za KiM vide kao kršenje sporazuma o Vojno-tehničkoj saradnji iz Кumanova, koji je potpisan između Vojske Jugoslavije i КFOR-a, a koji predviđa, kako objašnjavaju, da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao ‘zelena zona’, na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo КFOR-a.