Održane radionice za unapređenje komunikacije na službenim jezicima

Detalj sa radionice (Foto: OEBS)

Misija OEBS-a na Kosovu privela je kraju niz od osam radionica na kojima je predstavila dvojezične alate koji će pomoći da se ojača komunikacija između službenika Policije Kosova i zajednica u kojima služe.

Radionice su održane u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i Kancelarijom poverenika za jezike, na kojima je prisustvovalo ukupno 160 nadzornika, saobraćajnih policajaca i policijskih službenika koji prvi reaguju na terenu iz svih osam regionalnih uprava PK.

“Alati uključuju dvojezični priručnik za saobraćajnu policiju, dvojezični program poznavanja jezika za nove kadete i višejezičnu mobilnu platformu. Sa uobičajenim policijskim frazama na albanskom i srpskom, službenim jezicima koji se koriste na Kosovu, kao i sa glasovnim snimcima policijskih izraza na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, imaju za cilj da pomognu policijskim službenicima da koriste osnovne fraze na službenim jezicima, da unaprede komunikaciju sa zajednicama kojima služe i poštuju i promovišu ljudska prava”, saopšteno je iz ove Misije.

Takođe je predstavljen i video zasnovan na scenariju za nove policijske kadete sa porukama poverenika za jezike i generalnog direktora Policije Kosova. Video je predstavio inovativne pristupe za unapređenje javno-institucionalne komunikacije i podizanje svesti o značaju dvojezičnosti kao mosta za jačanje poverenja između policije i zajednica.

„Dvojezičnost otvara vrata ka većem poverenju zajednice, poboljšava pristupe usmerene na žrtve i stvara jaku vezu sa radom policije u zajednici. Tačna i efikasna dvojezična komunikacija je od ključne važnosti za smanjenje nesporazuma ili smanjenje nepotrebnih nasilnih eskalacija“, rekao je Edvard Anderson, direktor Odeljenja za javnu bezbednost i sigurnost Misije OEBS-a.

Radionice obeležavaju završetak projekta Misije OEBS-a koji je finansirala Vlada Švajcarske.

Kako se navodi, Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Redovno podržava Policiju Kosova i druge agencije za sprovođenje zakona da dalje unapređuju svoje kapacitete.