Poetsko-muzičkim programom u Akvarijusu obeležen Dan žena

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Poetsko-muzičkim programom, sinoć je u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, obeležen Međunarodni dan žena.

Kroz umetnički performans, gde su mlade žene iz severnog i južnog dela Mitrovice čitale poeziju i citate svetskih i ovdašnjih umetnika i svirale, podsetile su na sva dosadašnja feministička dostignuća, ali i ukazale na sve one probleme sa kojima se žene danas suočavaju.

„Divni stihovi posvećeni ženi, njenim problemima, njenim mukama. Poruka je da su žene tu, da su žive, pre svega u oblasti umetnosti i da su i dalje vrlo spremne da se nose sa svim nedaćama koje im ovo društvo svakodnevno nameće. Žene su jake, stabilne, stamene i to su i pokazale“, ističe novinarka Ivana Vanovac, jedna od učesnica programa.

Mišljenja je da je sadašnje društvo spremno da prihvati uspešnu ženu koja je, kako kaže, kadra da se da, da radi na sebi, svom obrazovanju…

„Imamo zakone, imamo ustave koji štite prava svih nas. Hajde sad mi, svako na svom individualnom planu, da se damo, da se angažujemo i ja verujem da nas društvo neće odbaciti. Ponekad nam je možda lakše da nađemo izgovor, nego da se malo bolje i žešće angažujemo na planu samorazvoja“, smatra Vanovac.

Aktivistkinja NVO ”Žensko pravo”, Tijana Simić Lavali, ukazuje na to da su žene i danas marginalizovana grupa i da se suočavaju sa diskriminacijom u svim sferama društva. Dodaje da su zakoni o rodnoj ravnopravnosti dobri, ali se ne sprovode u dovoljnoj meri.

„Ima još puno toga da se radi, ali usklađujemo zakone sa evropskim standardima, što je veoma važno.“

Da bi se dostigla rodna ravnopravnost, prema njenom mišljenju, potreban je holistički pristup.

„Mora da se radi iz svih sfera i zakonima, i kroz školu, porodicu, da se menja svest, da postoji odgovornost u institucijama i da se ispunjavaju obaveze, tako da mora da postoji jedan sveobuhvatan pristup kako bi se rešavali ovakvi društveni problemi“, podvlači Simić Lavali.

Organizator događaja je NVO „Žensko pravo“ pod pokroviteljstvom EULEX-a.