I naredne sedmice neposredna nastava u svim školama

Foto: Radio Kontakt Plus

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, doneo je odluku da i od ponedeljka 14. marta, u svim osnovnim i srednjim školama koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije učenici pohađaju nastavu neposredno, odnosno, po prvom modelu.

Imajući u vidu trenutnu epidemijsku situaciju, preporučuje se upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

“Potrebno je nastaviti pojačanu primenu mera opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju i dezinfekciji svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od 2. do 9. marta broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1.854 (0.24%) obolelih.

“U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, bilo je 3 (0.007%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih pet kalendarskih dana. Ukupno je 124 (0.31%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih pet kalendarskih dana i 11 (0.03%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih pet kalendarskih dana”, stoji u saopštenju.