23 godine od kidnapovanja Srbina iz Velike Hoče

Danas, 23. marta se  navršava 23 godine od kidnapovanja Miroslava Todića iz Velike Hoče.

Bila je sezona  rezidbe i oranja vinograda. Pošto je prethodnog dana Miroslav izorao pola njive svoga prijatelja, na dan kidnapovanja je otišao da izore i drugu polovinu. Njiva se nalazila u ataru sela ,, Dugačak put,, prema selu Brestovcu. Po završetku oranja Miroslav se uputio u selo Brestovac kod pobratima Ismeta. Sve do tog dana su se redovno posećivali i nije bilo problema. Neki Velikohočani koji su toga dana obrađivali svoje njive u blizini, pokušali su da ga odvrate, ali Miroslav je tvrdio da ide kod pobratima i da će sve biti u redu. Bilo je dva sata popodne. Po priči Srba koji su sa obližnjeg brda motrili na put ka Brestovcu, Miroslavu je ispred Brestovca, put preprečio automobil pa je morao da zaustavi traktor. Iz golfa su izašli naoružani ljudi, silom ga ugurali u njihov automobil i odvezli ga putem ka Brestovačkim padinama. Posle nekog vremena su neki drugi ljudi došli i odvezli traktor. Kidnapovanje je odmah prijavljeno policiji, međutim, Miroslavu se izgubio svaki trag.

Supruga Stana je od jednog Albanca, koji je nazvao telefonom, saznala da joj muža drže zatvorenog u školi u Brestovcu, međutim, kada je policija otišla u selo, u školi nikoga nije pronašla. Interesantno je da u selu nije bilo ni njegovog pobratima. Po povlačenju srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije, porodica je obavestila UNMIK i KPS policiju koje su preuzele kontrolu nad ovim prostorima. Nijedna od njih nije uspela da otkrije šta se desilo, niti da nađe Miroslava.

Supruga Stana je posle nekoliko godina čekanja i traganja otišla iz velike Hoče kod dece koja su se pre toga odselila. Obilazila je pragove mnogih domaćih i stranih organizacija, ali odgovor nije dobila.