Mural posvećen dr Sonji Rakočević na zgradi Doma zdravlja u Štrpcu

Mural sa likom dr Sonje Rakočević u Štrpcu (Foto: Kim)

Na zgradi Doma zdravlja u Štrpcu danas je osvanuo veliki mural sa likom doktorke Sonje Rakočević, pedijatra KBC Prištna u Lapljem Selu, koja je prošle godine preminula od posledica koronavirusa.

Lik dr Sonje Rakočević, rad je umetnika Milana Milosavljevića Deroksa. Ovaj, kao i još 11 drugih murala posvećenih znamenitim ličnostima, deo je projekta “Boje u vazduhu” koji sprovodi italijanska organizacija “Prijatelji Dečana” (Amici di Decani).

Doktorka Sonja Rakočević je, inače, blisko sarađivala sa “Prijateljima Dečana” na slanju dece sa Kosova i Metohije na lečenje u Italiju.

Mural posvećen dr Sonji Rakočević na zgradi Doma zdravlja u Štrpcu (Foto: Kim)

“Prijatelji Dečana” angažovali su umetnika Milana Milosavljevića na oslikavanju murala u 12 sredina na Kosovu. Prvi mural sa likom Novaka Đokovića oslikan je u Orahovcu, a u istom gradu su oslikani i otac Hariton i Stefan koji su kidanpovani i ubijeni neposredno nakon ratnih sukoba na Kosovu.

U Štrpcu je, pored lika dr Sonje Rakočević, oslikan i lik velikog ruskog književnika Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. Ovo je njegov drugi mural posvećen Dostojevskom. Prvi je oslikan na zgradi Kulturnog centra “Čukarica” u Beogradu.

Dr Sonja Rakočević (47) preminula je na Božić prošle godine od posledica koronavirusa na beogradskoj klinici “Dr Dragiša Mišović”. Sahranjena je u porti manastira Svetog Dimitrija u Sušici.