Zemlje Kvinte: Razočarani smo odlukom Prištine

Predstavnici zemalja Kvinte sa predsednikom Republike Srbije i direktorom Kancelarije za KiM (Izvor. Tanjug/ Rade Prelić)

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD izrazile su žaljenje zbog, kako je saopšteno, nepostojanja dogovora da se kosovskim Srbima omogući glasanje na predstojećim izborima u Srbiji na teritoriji Kosova.

Zemlje Kvinte navode da su „intenzivno sarađivale sa vladama Kosova i Srbije proteklih meseci kako bi se pronašlo pragmatično rešenje da se građanima Kosova koji ispunjavaju uslove omogućilo da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima u Srbiji 3. aprila“.

„Priznajemo da je prerogativ Vlade Kosova da odluči da li će dozvoliti ili ne omogućavanje glasanja na izborima. Iako cenimo spremnost Srbije da pronađe rešenje, sa velikim razočaranjem primamo na znanje odluku Vlade Kosova da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta. Ovom odlukom Vlada Kosova nije uspela da pokaže svoju posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih njenih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa“, navodi se u saopštenju zemalja Kvinte.

Ovakav stav Vlade Kosova nije u skladu sa našim vrednostima i principima i narušiće njihove evropske težnje, poručuju.

Kako je saopšteno, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Kvinta je pozdravila “usklađivanje Kosova sa izjavama i deklaracijama koje su usvojile EU i članice Kvinte”.

“Međutim, od Kosova se takođe očekuje da podržava svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti i poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava pripadnika manjinskih grupa. Očekujemo od Vlade Kosova da deluje u interesu svih svojih građana, da radi na smanjenju tenzija i da se konstruktivno angažuje u Dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji vodi EU”, naglašavaju.

I dodaju: to je ključno za postizanje napretka ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju “otključati” EU perspektivu Kosova.

“Ponavljamo svoj snažan poziv Kosovu i Srbiji da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koji povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata”, zaključuje se u saopštenju.