Euleks: Zajedničke tačke prelaza Merdare i Mutivode u potpunosti funkcionalne

Nakon što je srpska strana 21. marta preuzela nove prostorije na zajedničkoj tački prelaza (ZTP) Mutivode, ovaj prelaz je sada u potpunosti funkcionalan, saopštio je Euleks. Nedelju dana ranije predstavnici srpske policije su otvorile obe strane zajedničke tačke prelaza Merdare, 17 meseci nakon prelaska u ZTP.

U Euleksu ovo vide kao pozitivan napredak u implementaciji tehničkog sporazuma o Integrisanom upravljanju prelazima proizašlog iz dijaloga kojim posreduje EU.

Kako je navedeno u saopštenju u potpjnoj funkcionalizaciji obe zajedničke tačke prelaza posredovao je specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, dok je jedinica za podršku dijalogu u okviru Misije Euleksa pomogla u koordinaciji procesa tranzicije.

“Kako se očekuje, nakon potpune funkcionalizacije će se znatno smanjiti vreme čekanja putnika, značajno olakšavajući život svim građanima koji ih koriste”, saopšteno je iz misije nakon posete prelazima.

U slučaju prelaza Mutivode, predstavnici EU će obezbedili da srpske vlasti mogu uspešno da pređu u nove prostorije.

Kosovske vlasti preuzele su vlasništvo nad zajedničkom tačkom prelaza Merdare u oktobru 2018. a na Mutivodama u julu 2019. godine.