Srpske sudije se vratile na posao

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sve srpske sudije, koje se nisu pojavile u sudnici od 25. marta, vratile su se u utorak ujutru na posao u Osnovni sud u Mitrovici.

Vest za Zeri potvrdio je potpredsednik ovog suda Bekim Veljići (Veliqi).

Inače, Velići je juče potvrdio da je u svojstvu potpredsednika suda sazvao sastanak sa sudijama iz srpske zajednice, prenosi Zeri.

Tokom ovog perioda, mali broj srpskih sudija se pojavio na sudu da bi rešavao predmete hitne prirode.

Takođe, pomoćno osoblje srpskih sudija prisutno je na poslu od drugog dana bojkota rada sudija.

Potpredsednik Veljići za Zeri je pre nekoliko dana saopštio da je jedan broj srpskih sudija koji se ne javljaju na posao uzeo godišnji odmor, jedan od njih je na bolovanju, dvoje sudija ove zajednice angažovano je u Sudu Žalbe – filijala u Mitrovici, dok je jedan sudija angažovan u Sudskom savetu Kosova.

Sudije srpske zajednice nisu se pojavljivale na poslu od 25. marta, posle suspenzije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović.

Do bojkota rada sudija srpske zajednice došlo je nakon što je Sudski savet Kosova (SSK) na sednici 24. marta 2022. godine doneo odluku da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici Liljanu Stevanović. Stevanovićeva je suspendovana nakon što je prisustvovala sastanku sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije.

KoSSev: Inače na protestu, koji je prošlog petka održan u severnom delu Mitrovice, a koji je prvobitno trebao da bude protest Srba zbog neodržavanja srpskih izbora na Kosovu, ministar u Vladi Kosova, Goran Rakić, otkrio je da su se sve srpske sudije u mitrovičkom regionu „samosuspendovale“ radi podrške svojoj koleginici Stevanović. 

Kako je tada najavio, oni i neće odlaziti na posao, sve dok se predsednica Ljiljana Stevanović, ne vrati na svoje radno mesto.

S obzirom na to, da su se, prema pisanju Zeri, vratile na posao, za očekivati je da se i suspendovana predsednica suda u Mitrovici vratila na svoju funkciju. 

Za ovu potvrdu, obratili smo se Osnovnom sudu u Mitrovici. Međutim, do objavljivanja vesti nismo uspeli da dođemo do te informacije.