Gimnazijalci prikupljaju novac za drugare koji ne mogu da plate ekskurziju

Gimnazijalci u akciji (Foto: Kim)

Učenici prištinske gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice postavili su štandove sa slatkišima i raznim pecivima, ali i napitcima od čije prodaje bi mogli da prikupe bar deo sredstava. Akciji „Doručak sa gimnazijalcima“ su se odazvale i pojedine institucije.

Ispred zgrade opštine u Gračanici postavljeni su štandovi sa različitim kolačima, pecivima i pićima koje su doneli gimnazijalci i njihovi nastavnici. Na ideju da se prikupi novac za maturante došli su su predstavnici učeničkog parlamenta.

„Naša motivacija je ta da smo svesni toga da svi naši drugari nemaju dovoljno sredstava da odu na ekskurziju. Mi smo zaista jako složni i onda bi nam bilo krivo kad bi neki otišli, a neki ne bi mogli da odu. Dogovorili smo se da smislimo neki način da prikupimo novčana sredstva za one koji ne mogu da dođu na ekskurziju, i tako smo na sednici parlamenta došli do ideje da organizujemo “Doručak sa gimnazijalcima”. Javili smo se institucijama, svi su nas podržali, dobili smo neke sponzore“, kazala je predstavnica đačkog parlamenta Anastasija Kostić.

Njihov cilj je da se akciji odazove što više građana i da se prodajom proizvoda prikupi novac za maturante koji zbog loše finasijske situacije ne mogu na putovanje.

„Mi nismo četvrta, već treća godina, ali smo izašli u susret našim drugovima iz četvrte godine da se solidarišemo sa njima. Kada smo saznali koliko njih nema para da priušti ekskurziju, nama je došla ideja, uz pomoć naše razredne i đačkog parlamenta Gimanzije Priština, da održimo ovaj humanitarni doručak i da sakupimo pare za naše drugove“, rekao je Andrija Krstić.

„Mislim da je ovo dobro stanje duha jer pomažemo jedni drugima, pomažemo se međusobno. Nadamo se da će i mlađe generacije, ako nama bude trebalo, isto tako da pomognu“, kazao je učenik 3. razreda Nemanja Todorović.

„Ova inicijativa pokazuje koliko je sloga bitan faktor, ne samo u razvoju društva, nego i u razvoju naših zajednica, ali i naših škola i odeljenja. Svi treba da reagujemo solidarno, da činimo dobro, kako bi nam se dobro vratilo. Naravno, mi nismo tu da bi smo ovo pokazali nekim drugim školama, već narednim generacijama – kakve principe treba da slede“, rekla je učenica druge godine gimnazije Mila Mihajlović.

U akciji učestvuju i direktor škole i profesori koji ističu da su ponosni na svoje đake koji su i ove godine pokazali koliko su humani i solidarni sa svojim drugarima.

„Ovo nije prva akcija ovakvog tipa, mi smo ovakvu akciju organizovali i pre dve godine. Lepo su se deca organizovala, kreativna su. Spremili su, ima svega od slatkiša, slaniša, posne, masne hrane…“, kazala je profesorka ruskog jezika Ljiljana Nerandžić.

“Moram da pohvalim sve učenike koji su uzeli učešće u ovoj humanitarnoj akciji. Pokazali su ljudsku solidarnost i spremnost da pomognu onima kojima je ta pomoć potrebna. Ovakve akcije su organizovane u više navrata, kod njih je ta savest budna i oni sve što mogu čine da pomognu onima kojima je ta pomoć potrebna”, kaže direktor škole Dejan Denić.

Gimnazijalci prikupljaju novac za drugare koji ne mogu da plate ekskurziju (Foto: Kim)

Pozivu gimnazijalaca odazavale su se i pojedine institucije: Opština Gračanica, Privremeni organ Prištine, Dom kulture Gračanica i Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici.

„Predstava ’SumLJivo lice’ u režiji Milana Neškovića koja će se, inače, u Gračanici odigrati u ponedeljak u 20. časova, biće izvedena za ove gimnazijalce. Sav prihod od prodatih ulaznica ići će za njih“, kazao je Ivan Stojković. Cena karte za predstavu je 250 dinara.

Maturanti Gimnazije bi na ekskurziju u Republiku Srpsku trebalo da krenu 30 aprila. Do tada, svi oni koji su u mogućnosti mogu da doprinesu da svi učenici završnog razreda ove srednje škole krenu na dugo očekivani put.