Lakušić: Uz folklor nema straha za naš identitet i naše postojanje na ovim prostorima

(Foto: KUD Kopaonik)

Svim ljubiteljima folklora, poštovaocima kulture i kulturne baštine Kosmeta i građanima Leposavića i okoline KUD “Kopaonik” iz Leposavića, tradicionalno priprema veličanstven koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kaže za program Radija Kosovska Mitrovica, umetnički direktor KUD “Kopaonik”, Đorđe Lakušić, koji je inače na čelu Saveza amatera Kosova i Metohije.

“To je praznik, koji je zaista najradosniji, u našim porodicama, društvu, u našem narodu. Mi kao kulturno umetničko društvo imamo oko 350 članova, i na ovaj praznik imamo prilike da se svi zajedno veselimo, kako najmlađi tako i veterani. Odredili smo da ove godine budu tri lokaliteta, Lešak, Sočanica i Leposavić. Leposavić upravo zbog toga jer je veliko interesovanje naše publike koja izuzetno prati folklor i podržava decu…

Tematika je jasna i u skladu sa tim igraćemo i pevaćemo i to će zaista biti jedan vrlo interesantan i zanimljiv program. Pokušaćemo da ga ne ponavljamo, da svaki lokalitet ima svoju različitost, jer je moguće da publika, tačnije roditelji, prate svoju decu na sva tri lokaliteta. Tako da će to biti zaista lepa priča i pravi doživljaj za sve nas, našu opštinu i celokupno društvo”, rekao je Đorđe Lakušić.

Koncerti KUD “Kopaonik” se tradicionalno organizuju svake godine povodom dva velika hrišćanska praznika Božića i Uskrsa. S obzirom da je Uskrs u proleće, pitali smo ga da li je možda planiran nastup na otvorenom kako bi publika mogla da bude brojnija, jer ove koncerte posećuje širi auditorijum.

Lakušić je rekao da ovoga puta nisu to planirali, jer vremenska prognoza govori da će uslediti hladni dani. Koncerti će se održati u domovima kulture u Lešku i Sočanici, i u Centru za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću. Dodaje da će biti još prilika i manifestacija.

Dečiji Festival folklora u manastiru Sv.Arhangeli u maju

KUD “Kopaonik” iz Leposavića u saradnji sa Domom kulture Gračanica pripremaju veliki Dečiji festival Kulturnih umetničkih društava Kosova i Metohije, koji će se održati 28. maja u manastiru Sv. Arhangeli.

“Tu očekujem decu iz svih Kulturnih umetničkih društava, obzirom na to da ja vodim Savez amatera Kosova i Metohije. Ranijih godina, pre epidemije korona virusa, skupljali smo do 1000 učesnika, a sada je korona na izmaku i malo je drugačija situacija, očekujem da u Arhangelima bude bar 800 dece. Očekujem decu iz Zubinog Potoka, Zvečana, Kosovske Mitrovice, Goraždevca, Gnjilana, Šilova…..

Jednako želim i volim da sva deca dobiju priliku da uče i rade, čuvaju folklor i ovo što mi radimo. Deca su najbolji čuvari kulturne baštine, na lokalitetu gde žive i rade. Veoma je bitno da se to kvalitetno radi i da, sa pozicije obrazovnog karaktera, to bude na nivou. Onda smo kompletni i onda nema straha za naš identitet i naše postojanje na ovim prostorima”, rekao Lakušić.

Zaključuje da mnogo mladih i dece žele time da se bave i vole folklor, narodne pesme i igre. Uglavnom sva Kulturno umetnička društva na Kosovu i Metohiji imaju podmladak, kao garant opstanka i dugotrajnosti svakog društva. To je najbolji pokazatelj da kroz pesmu i igru, nošnju i koreografije sa tematikom autentičnih prostora, čuvamo kulturnu baštinu Kosova i Metohije.