Kosovska policija: Gađali nas petardom kod Jarinja iz pravca Srbije

Petarde (Foto: Kosovska policija)

U Šarpelju kod Jarinja odjeknule su noćas dve eksplozije. Kosovska policija sumnja na pirotehnička sredstva.

Eksplozije su se dogodile jutros u 3:10, u blizini policijskog automobila koji je bio parkiran, dok je pažnja policajaca bila, kako to saopštava policija, usmerena na sprečavanje šverca u toj oblasti.

Na prozoru policijskog automobila ostao je komad papira. Policija sumnja na omot od pirotehničkog sredstva.

I za ovaj, kako se sumnja – napad petardom, Kosovska policija navodi da se dogodio u „blizini teritorije Srbije“.

„I osnovana je sumnja da su ova sredstva ispaljena sa teritorije Srbije“, navodi Policija Kosova.

Ipak, naglašavaju da nema ni povređenih, ni materijalne štete.

Podsećaju da ovaj put koji su već odavno zatvorili, a koji je „služio za šverc robe“, sada kontrolišu i da nastavljaju da „pružaju bezbednost svima“.

Kosovska policija saopštila je juče da je u poslednja tri dana došlo do serije napada na kosovske policijske snage na Severu Kosova.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja i šef kosovske policije Samedin Mehmeti održali su u Prištini vanrednu konferenciju za novinare povodom ovih incidenata.

Mehmeti je tvrdio da su napadi došli sa srpske teritorije. Istu tvrdnju naknadno su izneli i Predsedništvo Kosova i kosovski premijer. Aljbin Kurti je takođe pozvao Srbiju da se „distancira od nasilnih terorističkih napada” na policiju.

U odgovoru na to, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Prištinu da se uzdrži od „neodgovornih spekulacija jer bi to moglo da ugrozi stabilnost na terenu“.

Reagovali su i američki ambasador na Kosovu i EU, koji su osudili incidente na Severu i pozvali strane da izbegavaju „nepotrebne spekulacije“.