Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, u Janjevu svečano

Ilustracija

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Uskrs, najveći hrišćanski praznik, koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. U Janjevu gde su nastanjeni kosovski Hrvati, Uskrs se obeležava ove godine tradicionalno i svečano.

Župnik Don Matej Palić kaže da je priprema za praznik trajala 40 dana i da se u vazduhu oseća opšta radost proslave .

“Nakon dve godine problema oko proslave zbog pandemije, pripremili smo se da dostojanstveno i u skladu sa starim običajima koji su se uglavnom izgubili, a ovde se još uvek drže, proslavimo Blagdan”, kazao je župnik Palić za RTV Kim.

On je istakao da se zajednica duhovno dobro pripremila za praznik, kao i da će ove godine imati goste.

Imali smo ponoćnu liturgiju. Na sam Uskrs služiće se misa u katedrali Svetog Nikole uz pričešće, ispovest a nakon toga sledi radost razbijanja Uskršnjih jaja. Imaćemo blagoslov Uskršnjega jela, kada se svi okupljaju i donose nešto novo, pogotovo oni koji imaju decu. Uvek bude svečano i radosno “, rekao je  župnik Palić.

Prema rečima Don Mateja Palića drugi dan Uskrsa je posvećen druženju i posetama prijateljima, komšijama i rođacima .

Uskršnja misa služiće se u katedrali Majke Tereze u Prištini i u katedrali Gospe Pomoćnice u Prizrenu nakon čega će biti upriličen zajednički svečani ručak.