Pomoć vlade od 100 evra zaobilazi manjinske zajednice zbog velike stope nezaposlenosti

Peć (Foto: Radio Goraždevac)

Odluka vlade da pruži pomoć ljudima u privatnom sektoru je dobra, ali je loše što nije pronađen način da se pomogne manjinskim zajednicama gde je procenat nezaposlenih mnogo veći, smatra izvršni direktor nevladine organizacije Siri i Vizionit Veton Mujaj.

„Ovih sto evra za druge ljude, za studente, penzionere, privatnom sektoru su stvarno potrebe zbog poskupljena i krize, ali veoma je loše za ove što nisu zaposleni i nisu dobili tu pomoć. To treba biti i za druge nacionalnosti koje žive na Kosovo, jer je procenat nezaposlenosti kod manjinske zajednice mnogo veći. Vlada treba da nađe način što pre da pomogne tim ljudima, jer je njima najpotrebnije. Dobro je to što se uradili, ali treba svakako da se nađe način da se pomogne ljudima koji su nezaposleni i ljudima iz drugih zajednica gde je broj nezaposlenih mnogo veći i vlada mora naći način da pomogne“, rekao je Mujaj.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će prijava za podršku iz ove mere biti otvorena od 21. aprila do 20. maja 2022. godine.

„Zaposleni u javnom sektoru koji primaju platu iz državnog budžeta ne moraju da se prijavljuju jer će subvenciju dobiti sa aprilskom platom“, navodi se u saopštenju. Ovom merom Paketa za privredni preporod Vlada nudi podršku za sve radnike u privatnom sektoru sa paušalnim iznosom od 100 evra. Dakle, kao rezultat ove podrške, radnici u privatnom sektoru koji se kvalifikuju za beneficije i koji primaju primarnu platu do 1000 evra, dobiće iznos od 100 evra.

Prošitajte još:

Počela prijava za pomoć od 100 evra koju pruža Vlada Kosova