Goraždevac: Sve manje đaka u srednjoškolskim klupama

Školska zgrada u Goraždevcu (Foto: Radio Goraždevac)

Sve je više maturanata koji se odlučuju da odu iz svog rodnog mesta i svoje školovanje nastave u većim gradovima. To je direktan uzrok sve manjeg broja đaka u srednjoj školi u Goraždevcu.

Nema ništa lepše od prolećnog dana u Goraždevcu. Obasjan zlatnim zracima sunca, ušuškan ravnicom i okolnim lugovima Pećke Bistrice, zagrljen Prokletijama, Goraždevac deluje mnogo lepše od mnogi sela u dolini švajcarskih Alpa.

Pogled na Prokletije (Foto: Radio Goraždevac)

U ovakvom prizoru uživam svakog dana odlazeći u školu. Ne postoji živo biće kojem ovakva slika ne daje pozitivne energije i snage da istraje, da uživa u tim prirodnim lepotama. Sa druge strane, Goraždevac danas izgleda mnogo lepše nego ranije. Asvalt je stigao do svake uličice, prati ga moderna ulična rasveta, gradi se…

Bližimo se kraju još jedne školske godine. Bližimo se još jednoj neizvesnosti, jer će mnogi maturanti imati dilemu da li da nastave školovanje u svom rodnom mestu.

Godinama unazad mnogi maturanti po završetku osnovne škole nisu želeli da svoje školovanje nastave u Goraždevcu. To bi donekle bilo razumljivo da su upisali neke stručne srednje škole. Napustiti ovakvu lepotu i zameniti jednu gimnaziju drugom u Severnoj Mitrovici na primer, nema apsolutno nikakvog smisla.

Često odlazeći do škole i uživajući u nadrealnom prizoru razmišljam o tome. Ponosna sam na to što pohađam gimnaziju “Sveti Sava” u Goraždevcu. Ta škola iznedrila je mnogo uspešnih generacija. Mnogi od njih danas su uspešni ljudi i roditelji.

Zbog odluka da jednu gimnaziju zamene drugom, danas smo u mom razredu samo ja i još jedna drugarica. U čitavoj srednjoj školi danas ima 13 učenika. To ima i svojih prednosti i mana. Više je učenja a manje druženja i interakcije u tako malom okruženju.

Ohrabrije podatak da u osnovnoj školi još uvek ima oko 80 učenika. Ostaje nada da će oni znati da cene prednosti svog rodnog kraja i da svoje mesto neće zameniti nekim drugim u kome su stranci da bi upisali istu školu.

Autor teksta: Miljana Zlatičanin, učenica drugog razreda gimnazije “Sveti sava” u Goraždevcu.

„Ova publikacija je izrađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj ove publikacije je isključiva odgovornost BIRN i ni na koji način se ne može smatrati kao stav Evropske unije“