30.4 C
Pec
3. jul 2022

Dan slobode medija: Naše najjače oružje je da bez prestanka radimo što profesionalnije

„Većina slobodnih srpskih medija na Kosovu, danas je na ivici egzistencije. Međutim, džaba im sva sloboda ovog sveta ako nemaju osnovna sredstva za rad i opstanak“, ovom rečenicom novinar Budimir Ničić opisao je situaciju u kojoj se nalaze urednički nezavisni mediji na srpskom.

Danas je Svetski dan slobode medija. Tim povodom Radio Kontakt Plus i KoSSev su o ulozi i položaju medija razgovarali sa nekoliko srpskih urednika i novinara sa Kosova.

Neizvesno finansiranje, odnosno ekonomska nesamostalnost, nedostupnost zvaničnika za redakcije koje ne mogu da kontrolišu, nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika, Ustava – kada je u pitanju redakcija javnog servisa Kosova na srpskom, izostanak epiloga istraga o 17 nestalih i ubijenih novinara na Kosovu, nedovoljna bezbednost, ali i podobnost i cenzura kod samih novinara i medija – ključni su problemi koje su izlistale naše kolege.

Izlaz vide u entuzijazmu, rešenje u promeni odnosa institucija prema novinarima, ali i u neprekidnom profesionalnom radu. „Dizati glas, postavljati pitanja i podsećati u svojim izveštajima, prilozima, tekstovima one koji su odgovorni i dužni da odgovaraju na pitanja“.

NAJNOVIJE

Više