Dan slobode medija: Naše najjače oružje je da bez prestanka radimo što profesionalnije

Novinari, Doček Vučića, Gazivode (Foto: KoSSev)

„Većina slobodnih srpskih medija na Kosovu, danas je na ivici egzistencije. Međutim, džaba im sva sloboda ovog sveta ako nemaju osnovna sredstva za rad i opstanak“, ovom rečenicom novinar Budimir Ničić opisao je situaciju u kojoj se nalaze urednički nezavisni mediji na srpskom.

Danas je Svetski dan slobode medija. Tim povodom Radio Kontakt Plus i KoSSev su o ulozi i položaju medija razgovarali sa nekoliko srpskih urednika i novinara sa Kosova.

Neizvesno finansiranje, odnosno ekonomska nesamostalnost, nedostupnost zvaničnika za redakcije koje ne mogu da kontrolišu, nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika, Ustava – kada je u pitanju redakcija javnog servisa Kosova na srpskom, izostanak epiloga istraga o 17 nestalih i ubijenih novinara na Kosovu, nedovoljna bezbednost, ali i podobnost i cenzura kod samih novinara i medija – ključni su problemi koje su izlistale naše kolege.

Izlaz vide u entuzijazmu, rešenje u promeni odnosa institucija prema novinarima, ali i u neprekidnom profesionalnom radu. „Dizati glas, postavljati pitanja i podsećati u svojim izveštajima, prilozima, tekstovima one koji su odgovorni i dužni da odgovaraju na pitanja“.