22.7 C
Pec
13. avg 2022

Povodom Međunarodnog praznika rada u Orahovcu zasvirale trube

Na inicijativu grupe mladih iz Orahovca, a povodom obeležavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u Orahovac je doputovao trubački orkestar Jovice Ajdarevića iz Pavlovca kod Vranja.

Članovi orkestra su zvukom trube i udara goča, pozvali Orahovčane da izađu na plato ispred crkve i uprkos kiši koja je padala zaorilo se kolo uz pesme Vidovdan, Srpska se truba s Kosova čuje, idi nesanice…

Na platou je bilo najviše mlađih Orahovčana ali i dece koja su se radovala trubačima ijednoglasno pevala pesmu koju inače rado pevaju „Usnila je dubok sanak sa Kosova rada“.

U toku popodneva trubači su svirali za neke starije meštane, među kojima je Dragiša Velikić, jedan od nekadašnjih organizatora ove manifestacije koji je uz suze poručio da mu sviraju Izgubljeno jagnje, kao nekada kad mu je celo društvo živelo u Orahovcu a trubači se raspoređivali u nekoliko ulica oko crkve.

(Foto: Radio Goraždevac)

U večernjim časovima su sei trubači i domaćini preselili u salu ispod škole gde se „igranka“ nastavila.

Inače, po svedočenju starijih Orahovčana, tradicija proslavljanja Prvog maja uz trubače, započeta je samo godinu dana po okončanju Drugog svetskog rata, davne 1946. godine. Od tada narednih pedeset godina, sve do 1997. godine, se tradicija nije prekidala, a dovođeni su poznati trubački orkestri, pobednici na festivalima trube u Gučii drugim mestima (orkestar Bakije Bakića, Ekrema Mamutovića, Božidara Ajdarevića, Jovice Ajdarevića i dr.)

Sem da narod razvesele za Prvi maj, trubači su dolazili i za Vaskrs, što nam je svojom pričom posvedočio i sam vođa trubačkog orkestra, Jovica Ajdarević.

Posle dvadesetogodišnje pauze, trubački orkestar Jovice Ajdarevića je u Orahovcu svirao za 1. Maj 2018., a evoi ove godine je došao da, kako nam je rekao, iako nema punoi ljudi kao nekada, ipak razveseli one koji su ostali tu da žive.

NAJNOVIJE

Više