’’Teritorija na kojoj je od 1998. do 2005. bilo najviše ubistava novinara u Evropi’’

Ilustracija (Foto: Kim)

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u Gračanici i Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu je obeležilo Svetski dan slobode medija tradicionalnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine”, čitanjem proglasa i “berbom” karikatura i citata. 

U Domu kulture “Gračanica” su najpre koordinatorka Radija Kosovska Mitrovica Maja Fićović i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović pročitali ovogodišnji proglas UNS-a, u kome se, između ostalog novodi da će „godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po “upozorenjima koje je policija na kućnom pragu saopštavala novinarima da će snositi zakonske posledice za kršenje javnog reda i mira ukoliko se pojave na ekološkim protestima” i podseća da se, iako je Evropska federacija novinara (EFJ), na predlog UNS-a, usvojila dve Rezolucije o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Кosovu od 1998 – 2005. godine, a kojima je predviđeno i formiranje Međunarodne ekspertske komisije koja bi istražila ova ubistva i nestanke, ne nazire se njeno osnivanje. Ceo tekst Proglasa možete pročitati OVDE.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović (Foto: Kim)

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović je naveo da i novinari, poput svih drugih profesionalaca, analiziraju protekli period.

„UNS na ovaj način, kao i brojni svetski medijski profesionalci u svom poslu, analizira godinu za nama i traži odgovore na sva iskušenja sa kojima se novinari suočavaju i traže da, pre svega vlasti, donesu zakone, menjaju praksu i propise koji bi olakšali posao novinarima i medijima. Nismo mi slučajno danas ovde, u Gračanici. Kosovo i Metohija je teritorija na kojoj je od 1998. do 2005. godine bilo najviše ubijenih i kidnapovanih novinara u Evropi. Taj crni talas, taj neslavni rekord nije, nažalost, naišao na nekakvu pažnju ovdašnjih insitucija“, kazao je Brajović.

On je dodao da je u 17 slučajeva ubijenih i otetih novinara, samo jedan počinilac ubistva nekog od kolega bio izveden pred sud.

„Ni međunarodne institucije kojima je ove dve decenije mandat bio da se bave vladavinom prava nisu se time bavile. Ne samo dovoljno, nego vrlo malo i mi smo zbog toga, kao novinarsko udruženje, dužni da vodimo računa o tome šta se desilo našim kolegama. Svetski dan slobode medija, 3. maj je dan kada posvećujemo pažnju kolegama koji su poginuli ili na bilo koji način stradali radeći novinarski posao. Mi smo, kao udruženje istraživali, podsećali, ukazivali i prikupili dosta materijala i dosta dokaza vezanih za otmice i ubistvo naših kolega i ti materijali i ta istraživanja su dostupna svim institucijama“, naveo je Brajović.

On je dodao da su na potezu institucije i podsetio da je UNS juče, po deveti put, postavio obeležje na mestu gde su poslednji put pre 23 godine bili viđeni novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj.

„Nastavljamo akciju ’Tražimo ih’. Sve naše kolege i njihove sudbine tražimo, nećemo odustati, nećemo se predati“, zaključio je on.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport obratio se članovima UNS-a video porukom i naglasio da su medijski profesionalci pod većim pritiskom nego ikada ranije.

“Samo od januara ove godine, 26 medijskih profesionalaca je ubijeno širom sveta. U Ukrajini je do početka rata 24. februara ubijeno sedam novinara dok su radili svoj posao, a 11 je povređeno u pucnjavi. Ovakvi tragični gubici i povrede su potpuno neprihvatljivi i oni su deo slike rastućih pretnji upućeni nezavisnim medijima sa raznih strana”, naveo je on.

Ambasador Devenport je dodao da su lokalne vlade pozvane da okončaju nekažnjivost zločina nad novinarima i da osiguraju da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

“Reporteri bez granica su nastavili da izražavaju zabrinutost da su u ovom region medijski profesionalci meta fizičkih i verbalnih napada, sajber nasilja, kao i uznemiravanja i kampanje klevetanja. Još uvek vidimo previše slučajeva pretnji i napada na novinare, uključujući 11 incidenata od početka 2022. godine”, kazao je on i dodao da je “ispravno i odgovarajuće da se setimo novinara koji su ubijeni ili kidnapovani u periodu 1998. – 2005. na Kosovu”, te da “slučajevi ranijih zločina na Kosovu moraju i dalje da se istražuju i da se ulože svi napori da se odgovorni privedu pravdi”.

Okupljenim novinarima se obratio i Jovan Zafirović, satiričar, aforističar, pisac i student sociologije iz Donjeg Korminjana u Kosovskom Pomoravlju, ovogodišnji dobitnik prestižne Vibove nagrade koja se uručuje najboljem mladom satiričaru Srbije.

„Morate se sami izboriti za svoje mesto u ovom svetu, za onaj nemojte da brinete. Mnogi će vam pomoći. Samo slepci kao najbolje rešenje vide rat. Oseća se sloboda medija, zatvorite kovčeg“, zaključio je on svoje izlaganje.

Karikature više autora i aforizmi Ninusa Nestorovića (Foto: Kim)

U galeriji Doma kulture „Gračanica“ izložene su karikature više autora koje su objavljivane u štampanim i elektronskim medijima, kao i aforizmi Ninusa Nestorovića, a posetioci su bili u prilici da po sopstvenom nahođenju „uberu“ i ponesu neke od njih.

Podsetimo, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Svetski dan slobode medija se obeležava 3. maja od 1993. godine.