Deveti put postavljena spomen ploča otetim novinarima

Novinari na mestu nestanka svojih kolega u blizini Velike Hoče (Foto: Stefan Živković)

Članovi UNS-a su deveti put između Velike Hoče i Zočišta postavili spomen ploču na mestu gde su 1998. oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. 

Četrdesetak novinara iz beogradskih, aleksinačkih i kosovskometohijskih redakcija okupilo se na mestu gde su njihove kolege poslednji put viđene.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević je podsetio da nema spomen obeležja niti spomenika u regionu koji je više puta rušen i obnavljan od spomenika novinarima na Kosovu i Metohiji.

“Tražimo odgovor na pitanje, šta se desilo sa 17 naših kolega koji su postradali radeći svoj posao? Spomen obeležje Pereniću i Slavuju je spomen na strah i zločin sistema koji je odlučio da čitavu jednu zajednicu, da čitavu jedni profesiju stavi izvan zakona, izvan smisla i izvan života. Nama su nudili da ovo spomen obeležje preselimo u neku srpsku sredinu, ali i danas, i svaki put poručujemo da to nećemo uraditi”, rekao je on.

On je dodao da će, dokle god bude novinarske profesije na Kosovu u Srbiji, obnavljati spomen obeležje sa istom rečenicom – “Tražimo ih”.

“Ta rečenica je suština svega onoga što se nama dešava. Tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete kolege, tražimo nestale kolege, tražimo da se pronađu zločinci koji su ih ubili. Hvala vam još jednom što ovako istrajavate, jer ovde se nalaze i oni koji su vršnjaci sa otmicom Perenića i Slavuja”, rekao je predsednik UNS-a.

Postavljanju spomen ploče otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću prisustvovala je i Rankova supruga Snežana Perenić, kao i njihov unuk Matija.

“Hoću da se zahvalim svima što istrajavate i što pokušavamo, vi i ja zajedno, da otkrijemo istinu. Danas sam jako tužna, razočarana i ne mogu da verujem da nekom smeta ploča koja jednostavno ne remeti nikog”, rekla je ona.

Novinarka Jelena Petrović sistemski je istraživala nestanke novinara na Kosovu.

“Ja bih samo htela da kažem da je istraživanje otmice, nestanaka i ubistva naših kolega jedno civilizacijsko pitanje. I to je civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinom prava i koji su tu moć na ovim prostorima imali. S obzirom da mi 23 godine posle ne znamo gde su naše kolege i šta se s njima dogodilo, meni govori da nešto stvarno nije u redu. Mi ćemo svakako, verujem i svi vi posebno i UNS nastaviti da podsećamo na ovaj datum, ali bi bilo dobro kad bi mogli češće da ih podsećamo da su neki tamo u obavezi da istraže ove zločine i da su za to plaćeni”, kazala je ona.

“U civilizovanom svetu rušiti devet puta spomen obeleznje nestalim novinarima je pokazatelj mraka jednog društva u kojem se to dešavalo. Svi mi koji smo živeli i živimo na Kosovu i Metohiji znamo da u ovom društu postoji zavera ćutanja. Molim i apelujem sa ovog mesta, da svi ti časni ljudi koji nešto znaju, zbog svoje sasvesti, a i zbog porodica koje isčekuju i koje su u agoniji već 23 godine progovore. Slavuj i Perenić su bili samo novinari – sa diktafonom, olovkom i novinarskom beležnicom rekla je direktorka i glavna i odgovorna urednica NIJP “Panorama – Jedinstvo“ Rada Komazec.

Početkom decembra 2021. je osmi put u poslednjih devet godina nasilno uklonjena ploča na kojoj piše: “Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih”. UNS i UNS na Kosovu su ploču prvi put postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe.