Skupština u PR: Opozicija se, nakon žestokih protesta, izborila za formiranje anketnih komisija za energetiku

Foto: Ekonomija onlajn

Sa devet tačaka na dnevnom redu, danas je u Prištini održana sednica skupštine. Iako su se tačke ticale uglavnom izgasavanja nekoliko nacrta zakona, osnivanja komisija, kao i izglasavanje kandidata za Ustavni sud, sednica, koja je čak dva puta prekidana, svela se na žestoke proteste opozicije, koja je i danas zatražila da se prvo formira anketna komisija o upravljanju energetikom. I ovog puta opozicija nije bez toga htela da nastavi zasedanje. Nakon nasilnog uklanjanja kutije za izglasavanje, ali i udaranja flašama u poslaničke klupe u znak revolta, opozicija se izborila za formiranje čak dve anketne komisije.

Rasprava o toj temi, počela je već na samom početku zasedanja.

Poslanik PDK, Abeljard Tahiri, govorio je o dvomesečnom neuspehu njenog i zatražio podršku poslanika da se ni današnja sednica ne nastavi ako se komisija ne formira.

Formiranje ove komisije potom su zatražili poslanici LDK i AAK.

Kako im to nije omogućeno i pošto ih je predsednik skupštine, Gljauk Konjufca, pozvao da sednicu nastave sa izglasavanjem onoga što je dnevnom redu, u znak protesta oni su počeli da udaraju flašama i rukama u poslaničke klupe.

U trenutku kada su poslanici Samoopredeljenja, Enver Dugoli i Hekuran Murati, držali govor, poslanik PDK Mergim Luštaku, ih je u tome sprečavao tako što je udarao u skupštinsku govornicu.

Zbog opstruisanja sednice i nedostatka kvoruma za dalje izglasavanje, poslanici su potom poslati na kratku pauzu.

Pauza, međutim, nije smirila opoziciju u svojim zahtevima.

Zatraženo im je, da počnu sa izglasavanjem dva kandidata za kosovski Ustavni su, a kako bi to sprečio, poslanik LDK je potom uzeo i sklonio glasačku kutiju u koju su trebali da ubace svoje predloge. Isto su uradili i poslanici PDK.

Zbog tenzija u skupštinskoj sali, Konjufca je zatim pozvao potpredsednike Skupštine i šefove poslaničkih grupa, da održe sastanak, kako bi se sednica nastavila u 14 časova.

U nastavku sednice, vlast i opozicija konačno su se i složili. Dogovoreno je da se formiraju čak dve istražne komisije za energetiku od 2006. godine.

Jedna će biti na zahtev opozicije, a druga na zahtev vlade, koje će, kako je objasnio poslanik PDK, Abeljard Tahiri, biti nezavisne jedna od druge.

Sa 93 glasa za, najzad je i izglasana komisija koju je predložila opozicija, a potom sa 95 glasa i vladina.

Predsedavajući opozicione anketne komisije biće Driton Selmanaj iz LDK, a vladine Hajdar Bekaj iz PDK.

Kako je ranije najavljeno, sednica Skupštine će se u Prištini održati i sutra.