Kosovska Mitrovica: Obeležavanje Nedelje Crvenog krsta nizom aktivnosti

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Međunarodni dan Crvenog krsta obeležava se danas, a za njim sledi “Nedelja Crvenog krsta” koja traje do 15. maja. Crveni krst Kosovske Mitrovice tradicionalno će obeležiti ovu nedelju nizom aktivnosti, najavljuje sekretar Saša Nikolić.

Prvu aktivnost mitrovički Crveni krst imaće 11. maja, kada će organizovati akciju dobrovoljnog davalaštva krvi na Odeljenju transfuziologije KIliničko-bolničkog centra, u periodu od 9.00 do 14.00 časova. Inače, tog dana se obeležava Nacionalni dan dobrovoljnog davalaštva krvi.

Dan kasnije, volonteri će kroz uličnu akciju kod spomenika knezu Lazaru promovisati borbu protiv trgovine ljudima, a istovremeno će uslediti i tradicionalna akcija pružanja prve pomoći.

“Naši volonteri približiće građanima ta dva programa, šta je naš cilj i šta mi radimo. Verujem da će biti jako interesantno”, kaže sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, Saša Nikolić i dodaje da je to prilika da se upozori na opasnost trgovine ljudima, jer žrtva ove negativne pojave u društvu, nažalost, može biti svako.

Još jedna od planiranih aktivnosti u “Nedelji Crvenog krsta” jeste druženje sa polaznicima predškolske ustanove “Danica Jaramaz” 13. maja. Volonteri će razgovarati sa predškolcima o tome šta ova humanitarna organizacija predstavlja i koje ciljeve ima. Nakon toga, mališani će imati priliku da svoje utiske prenesu kredama u vidu crteža u dvorištu predškolske ustanove i Osnovne škole “Sveti Sava”.

Kada je reč o najmlađima, u planu je i uručivanje poklon paketića svim bebama rođenim u toj nedelji.

Usled pojave pandemije korona virusa, prethodnih godina nije se održavalo pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći i realističkog prikaza povreda. Ove godine će u organizaciji Crvenog krsta Kosova i Metohije biti održano 14. maja u Zubinom Potoku, a u kojem će tradicionalno učestvovati i mitrovički Crveni krst.

Ponosan na dobar plasman poslednjih desetak godina, Nikolić se nada da će se ta tradicija nastaviti.

“Crveni krst se može pohvaliti novom, mladom ekipom koja je raspoložena i spremna za učenje.”

Koliko su mladi zainteresovani za volonterizam?

Na pitanje kolika je zainteresovanost mladih za volonterizam, Nikolić kaže da su mladi i te kako zainteresovani i da se po nekim statistikama najviše volontera javlja kada su u toku pripreme za takmičenje u pružanju prve pomoći. Dodaje da to nije sve i ističe da Crveni krst ima i druge aktivnosti, čijom promocijom i održavanjem se bavi i ove godine sa još više truda.

Podvlači da se Crveni krst obnavlja, da stasavaju nove generacije, dok prethodne preuzimaju na sebe obavezu da nove pripreme i uvedu u Crveni krst, te da je upravo to bogatstvo ove humanitarne organizacije.

“Nova generacija volontera Crvenog krsta imaće priliku da svoje znanje i veštine pokaže upravo u ‘Nedelji Crvenog krsta’”, ističe Nikolić.

A ko sve može da se pridruži Crvenom krstu i postane volonter?

“Za svakog mladog čoveka koji je voljan da svoje vreme utroši kvalitetno i da uči, ima mesta”, poručuje Nikolić i naglašava da volonter nije samo mlad čovek, već da to može biti svako.

Sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice se svakako raduje podmlatku, jer veruje da je to garancija budućnosti ove organizacije.

Problemi sa kojima se suočava Crveni krst Kosovske Mitrovice

Sa druge strane, Crveni krst Kosovske Mitrovice trenutno se suočava sa poteškoćama koje su finansijske prirode.

“Imamo saradnju sa kacelarijom za KiM i lokalnom samoupravom koje nam pomažu, ali finansijska sredstva su i dalje problem sa kojim se suočavamo”, ukazuje Nikolić.

Napominje da su, bez obzira na nepovoljnu finansijsku situaciju, ipak uspeli da opstanu sve ove godine i naglašava da mogu mnogo više, pa se nada da će se u budućnosti steći bolji uslovi za razvijanje tog potencijala.