U četiri sela na Kosovu više od 100 m3 drva za jedan dan otkriveno bez dokumentacije

(Foto: Kosovska policija)

Kosovska policija zaplenila je juče na četiri mesta drva za koja se sumnja da su ukradena, odnosno da nisu imala odgovarajuću dokumentaciju.

U selu Brekovcu kod Đakovice uhapšen je vozač nakon što je na kamion utovario dva kubna metara drva za koja policija sumnja da su ukradena. Stabla je oduzela Agencija za šume, a privedeni je u međuvremenu pušten da bi predmet išao u redovnu proceduru.

U selu Sedlare kod Kamenice je na jednom privatnom imanju pronađeno oko 100 kubnih metara posečene šume. Agencija za šume smatra da su stabla su bespravno posečena. I ovaj predmet ide u redovnu proceduru.

U selu Repa kod Podujeva, priveden je još jedan vozač – traktora – na koji je utovareno 3,1 kubnih metara drva za koje se sumnja da su ukradena. Stabla je takođe oduzela Agencija za šume, privedeni takođe pušten a predmet je u redovnoj proceduri.

Treće privođenje dogodilo se takođe u Podujevu, u selu Bajčince, kada je u kamionu pronađeno 11 m3 drva, bez odgovarajuće dokumentacije. Stabla je oduzela Agencija za šume, dok je odlukom tužioca osumnjičeni pušten na slobodu i ovaj predmet je otišao u redovnu proceduru.

Ilegalna seča šuma na Kosovu jedan je od vodećih problema ugrožavanja životne sredine, ali i imovinskih prava. Ona je, kao poseban problem, već više decenija prisutna i u pojasu koji je sada administrativna linija.