Zvečan: Obeležena gradska i hramovna slava

(Foto: Opština Zvečan)

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu u prisustvu opštinskih čelnika, obeležana je hramovna i gradska slava, koja se tradicionalno proslavlja prve nedelje nakon Đurđevdana.

Povodom hramovne i gradske slave u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, u prisustvu vernog naroda i zvaničnika ove opštine, svetu liturgiju služio je jeromonah Danilo, iguman manastira Banjska.

„Neka nam Sveti Georgije bude putovođa u našem životu i neka štiti i čuva naš grad, naše građane, naš narod, koji ovde živi na ovim prostorima, i neka bude zaštitnik naše opštine, koja danas slavi zajedno sa ovim hramom“, poručio je jeromonah Danilo.

Nakon svete tajne pričešća, izrezan je slavski kolač, a svim građanima slavu su čestitali predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević i gradonačelnik Dragiša Milović.

„Ono što je svima potrebno jeste da umolimo Gospoda Boga da nam podari strpljenje, jednu od najvećih vrlina, da nam podari mir i jedinstvo, jer samo strpljivi, jedinstveni i složni možemo se izboriti sa svim nedaćama koje su pred nama. Živimo u takvim vremenima da je svaki dan pun izazova i samo jedinstveno i složno možemo prebroditi sve izazove i ostati i opstati na ovoj svetoj srpskoj zemlji“, istakao je Todosijević.

„Obeležavamo gradsku slavu, u čast zaštitnika naše opštine, našega grada, Svetog Georgija, sa nadom i željo da period koji je pred nama bude, pre svega, miran, da nam donese zdravlje, blagostanje i da sve poteškoće savladamo u zajedništvu, uz božiju pomoć. Nadam se da je pred nama jedan miran period i da ćemo uz pomoć naše pravoslavne crkve, uz zajedništvo i slogu prevazići sve poteškoće. Neka je srećna slava svim našim građanima“, rekao je Milović.

Tradicionalno, opština Zvečan, svog zaštitnika Svetog Đorđa obeležava u prvoj nedelji po Đurđevdanu.