Osmani i Čitaku traže liberalizaciju viza za ’’najproevropskiju zemlju’’

Ilustracija (Foto: istock)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani čestitala je građanima Dan Evrope i zatražila liberalizaciju viznog režima, te baš kao i zamenica predsednika DPK Vljora Čitaku poručila da je Kosovo “najproevropskija zemlja”. Jedino se nisu složile oko geografske širine i dužine te ljubavi.

“Kao najproevropskija zemlja na svetu, Kosovo danas obeležava Dan Evrope širom zemlje”, napisala je Osmanijeva na Tviteru.

“Mi smo zajedno sa našim saveznicima u ovom izazovnom vremenu. Ali, takođe pozivamo da se prekine četvorogodišnje nepravedno i neprihvatljivo uskraćivanje vizne liberalizacije za Kosovo”, navela je ona i pomenula Ukrajinu, ističući da Kosovo stoji uz slobodnu Evropu i mir.

“Za narod Kosova, evropske vrednosti su više od reči, to je način života. Na današnji dan mislimo i na narod Ukrajine koji nastavlja da se suočava sa paklom ničim izazvane ruske agresije. Kosovo je čvrsto na strani cele Evrope, slobodno i u miru”, zaključila je ona.

Čitaku: Nepravedna i nehumana izolacija se mora okončati

Zamenica predsednika Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku oglasila se na Fejsbuku i nešto skromnije ocenila ljubav Kosova prema Evropi, navodeći da je “Kosovo najproevropskija zemlja na Zapadnom Balkanu”.

“Dok obeležavamo Dan Evrope: Kosovo je najproevropskija zemlja na Zapadnom Balkanu, Građani Kosova i dalje ne mogu da putuju bez viza u šengensku zonu, na osnovu procena Evropske komisije, Kosovo je ispunilo sve kriterijume (njih 101) pre mnogo godina. Ova nepravedna i nehumana izolacija mora da se okonča”, navela je ona.