Abazović sa Porfirijem: Temeljni ugovor sa SPC je obaveza države i želja mi je da ova vlada stavi tačku na to

(Foto: Fejsbuk/Dritan Abazović)

„Nemam problem da posećujem verske objekte i da se tu sastajem sa verskim poglavarima. Kada je u pitanju Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ostajemo pri svom stavu. To je obaveza države koja treba da se završi“, poručio je danas premijer Crne Gore, Dritan Abazović nakon razgovora sa patrijarhom SPC Porfirijem. 

Kako je i najavljeno, po predlogu kabineta premijera Crne Gore, Abazović i Porfirije razgovarali su danas u Ostrogu, gde se obeležava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog.

Nakon ovog sastanka, Abazović se kratko obratio medijima, čestitajući praznik svim vernicima koji danas slave.

„Radujem se da Crna Gora ide putem pomirenja, putem pravde. Želim da svi građani promovišu mir i univerzalne vrednosti. Svako je dobrodošao, svi dobronamerni ljudi“, poručio je on, dodajući da će politika njegove vlade i u buduće biti takva.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, poručio je da tu ne postoji nikakva dramatizacija, te da je taj ugovor obaveza države.

„Obaveza države je da se to završi i nadam se da će se završiti na jedan pristojan i lep način, kako je to bilo i sa drugim verskim zajednicama. Moja je želja da ova vlada stavi tačku na to“, kazao je.

Upitan da li je primereno da se premijer sekularne države sastaje u manastiru, kazao je da nema problem da posećuje i verske objekte, s obzirom na to, da se trudi da bude premijer svih građana.

„Premijer sekularne države je premijer svih građana. Nezavisno da li su oni vernici ili ne. Kao što sam obilazio planine i sela, srećan sam i kada obiđem manastire, crkve, džamije, katedrale“, kazao je.

„Sve što je u Crnoj Gori je naše, zajedničko i treba da služi svima“, zaključio je Abazović.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije predvodiće danas litiju u čast Svetog Vasilija u Nikšiću, koja će, prema najavama podgoričkih medija, početi od 18 časova.

Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC je višegodišnje vruće pitanje u samoj Crnoj Gori, kao i u odnosu između Crne Gore i SPC.

Donošenje crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovesti, krajem decembra 2019. godine, izazvalo je višemesečni talas masovnih litija širom Crne Gore, a i van nje.

Vernici i crkva tražili su ukidanje ovog zakona, ocenjujući ga kao antidemokratski i diskriminatorski prema pravima SPC u Crnoj Gori.

Brojne su ocene u javnosti, da je upravo donošenje ovakvog zakona, odnosno litije, u leto naredne godine, doprinelo gubitku vlasti DPS i to prvi put posle tri decenije.

Opozicija koja je pobedila i koja je imala podršku tadašnjeg mitropolita Amfilohija Radovića, a posebno donedavni premijer, Zdravko Krivokapić, kao izborno obećanje izneli su upravo povlačenje ovog zakona i konačno potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Međutim, tokom mandata Krivokapića, sa Abazovićem kao potpredsednikom u njoj, sa potpisivanjem se odugovlačilo.

Krivokapić i deo srpske strane u Beogradu su u nekoliko navrata iznosili kontradiktorne informacije o tome koja strana je opstruisala ovaj proces.