Džez i bluz festival u Kosovskoj Mitrovici početkom juna

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u junu.

“Pre dve godine sve je bilo dogovoreno, gosti, datum… Međutim, omela nas je korona i evo, dve godine već pauziramo. Međutim, ove godine, u prvoj nedelji juna, očekujemo da se džez i bluz festival u Kosovskoj Mitrovici održi. Planiramo da pozovemo jednog gitaristu iz Francuske, očekujemo da prihvati naš poziv. Honorari nisu povećani, ali je poskupeo prevoz i to predstavlja veliki problem, zato ne mogu ništa da garantujem. Takođe, nadam se da će na festivalu biti prisutan i Big bend Radio-televizije Srbije, koji će nastupiti sa odličnim klavijaturistom. Pravimo sada još neke kombinacije, ali ono što je najvažnije je to da će festival biti održan. Festival bi trebalo da traje dva dana, važno je da održimo tu tradiciju”, kaže Rakić.

Muziku doživljava kao terapiju, a o tome da li mlađi naraštaju slušaju rok muziku, Petar Rakić naglašava da je taj broj sve manji, s obzirom na to da su neki drugi muzički žanrovi zastupljeni na ovim prostorima.

“Šteta je što se taj ’Evergreen’ više ne ceni kao ranije, na mestima gde ja sviram nema gužve, ali mi je drago da pravi poznavaoci i ljubitelji rok muzike uvek budu tu, od početka do kraja nastupa.”

Rakić dodaje da se muzička scena u Kosovskoj Mitrovici mnogo razlikuje u odnosu na raniji period.

“Sećam se da se ranije u Kosovskoj Mitrovici održavalo više od 20 rok festivala. Moj bend i ja smo se u to vreme pojavili kao Bitlsi, sa tri gitare, a onda je nastala ideja o nazivu benda. Naš bend postaje ’Big bend’ i upravo je kasnije taj bend učestvovao na mnogim festivalima. Za samo četiri godine napravili smo pravi orkestar, četiri trube, pet saksofona, pet trombona. Rokenrol je živeo u Kosovskoj Mitrovici. Postoji sada rok škola za sve one koji vole ovu vrstu muzike i koji žele da sviraju na nekom određenom instrumentu, drago mi je zbog toga. Potrebno je samo da imaju gitaru. Ipak, ono što nedostaje je entuzijazam, e toga nema, ali sa druge strane uslova ima.”

Pored brojnih nagrada, Petar Rakić je i dobitnik Ordena Svetog Save, za koji kaže da mu je posebno drago priznanje.

Nedavno mu je Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, u znak priznanja za sveukupan doprinos estradnoj muzičkoj umetnosti dodelio nagradu za životno delo.