Majmunske boginje do sada nisu registrovane na Kosovu

Virus majmunskih boginja izolovan je poslednji put 2012. godine iz mrtvog mladunčeta mangabeja (vrste majmuna) u Obali Slonovače (Foto: Shutterstock)

Na Kosovu nisu prijavljeni sumnjivi slučajevi u vezi sa majmunskim boginjama, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova (NIJZK). Iz Ministarstva zdravlja je građanima poručeno da se epidemiologija majmunskih boginja “pomno prati”, još od pojave prvih slučajeva van afričkog kontinenta, u SAD, Evropi i Izraelu.

NIJZK je sačinio i prvi dokument, sa preporukama i merama za zdravstvene ustanove u vezi sa majmunskim boginjama, koji je distribuiran svim zdravstvenim ustanovama, a biće redovno ažuriran novim podacima.

Nadležni su u saopštenju dostavljenom medijima naveli da su u stalnoj komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) radi procene rizika i preporuka mere koje treba preduzeti u vezi sa ovom bolesti.

Iz NIJZ je poručeno da vakcina protiv majmunskih boginja još nije dostupna za distribuciju i da postoji samo vakcina protiv malih boginja.

Podsetimo, majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja. Uglavnom se javljaju u tropskim šumskim područjima centralne i zapadne Afrike, a tek povremeno u drugim regionima.

Majmunske boginje se prenose na ljude bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, životinjom, ili sa materijalom koji je kontaminiran virusom.

Simptomi bolesti obično traju od dve do četiri nedelje, a klinički se najčešće manifestuju groznicom, crvenilom i oticanjem limfnih čvorova i mogu dovesti do niza medicinskih komplikacija. Stopa smrtnosti iznosi od 3 do 6%.

Majmunske boginje su manje zarazne od malih boginja i izazivaju manje ozbiljne bolesti.

Antivirusni agens razvijen za lečenje malih boginja takođe je licenciran i za lečenje majmunskih boginja.