Kličko: Kao što su se Albanci izborili protiv srpskog okupatora, tako ćemo i mi; Vulin: Ne može se okupirati sopstvena zemlja

(Foto: AP/Nova.rs)

Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije, kazao je juče gradonačenik Kijeva, Vitalij Kličko, za švajcarski list Le Kanton 27, prenosi Nova.rs. Njemu je danas odgovorio srpski ministar unutrašnjih poslova, poručivši mu „da nije moguće okupirati sopstvenu zemlju“, te da bi to „Kličko znao, da bilo šta zna o istoriji“.

U švajcarskom gradu Davosu ove nedelje, održan je još jedan Svetski ekonomski forum, na kom je, pored više desetina političkih lidera, prisustvovao i Kličko.

Tokom svog boravka u Davosu, gradonačelnik Kijeva je u intervjuu za tamošnji Le Kanton 27 zahvalio Albancima i Kosovu na, kako je kazao,  vojnoj podršci, ali i solidarnosti sa ukrajinskim narodom.

„Veoma mi je drago što sam prvi put sreo jednog albanskog novinara, što je dobra prilika da prenesem poruku vama, albanskom narodu na Balkanu. Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci…“, kazao je Kličko za švajcarski list.

Osim što je prethodno izjavio da se „Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora“ gradonačelnik Kijeva je, kako dalje prenosi Nova.rs, u istom intervjuu poručio da veruje da će se Ukrajina na isti način i osloboditi.

„Verujem da ćemo mi u Ukrajini, pored Boga, vratiti ovu podršku našoj zemlji, našem narodu. Hvala Kosovu, hvala Albancima. Kao što ste vi oslobođeni od Srbije, bićemo oslobođeni i mi od Rusije“, rekao je Kličko.

Na ovu njegovu izjavu, danas je reagovao srpski ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin.

„Da Kličko bilo šta zna o istoriji, znao bi da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da nije moguće okupirati sopstvenu zemlju“, poručio je Vulin, dodajući da onaj ko poredi Donbas i KiM „mora biti spreman da u poređenju ide do kraja“.

Vulin je i u ovoj reakciji koristio termin „Šiptari“ govoreći o Albancima.

„Ako Kličko tvrdi da su Šiptari bili okupirani i da su se oružanom pobunom oslobodili Srbije i srpskog okupatora, onda su i Rusi u Donbasu, takođe, okupirani i imaju pravo da se oslobode ukrajinskog okupatora. Ono što Kličko priznaje Šiptarima u Srbiji, moraće da prizna i Rusima u Ukrajini“, poručio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

On je takođe kazao da „oni“ koji se zaklinju u princip nepovredivosti teritorijalnog integriteta, moraju svoje uverenje da dokažu najpre na Srbiji.

Tvrdi da je, sa druge strane, Srbija dokazala da poštuje međunarodno pravo.

„Šteta što to i drugi ne mogu da kažu za sebe“, podcrtao je srpski ministar.