Nemačka vlada: Bundesver nastavlja da učestvuje u KFOR-u

(Foto: Bundesver/PAO KFOR)

Nemačka će nastaviti da učestvuje u KFOR-ovoj misiji na Kosovu. Savezna vlada je produžila mandat nemačkim oružanim snagama do kraja juna 2023. – saopšteno je iz nemačke vlade. Odluka Bundestaga, međutim, tek sledi. 

Iz nemačke vlade navode i da je situacija na Kosovu uglavnom stabilna i mirna, ali i da “još uvek postoji potencijal za sukob i eskalaciju u regionu”:

“Normalizacija političkih odnosa sa Republikom Srbijom se ne nazire. Na severu Kosova u bilo kom trenutku mogu ponovo da nastanu sukobi. Neočekivani incidenti i politička nestabilnost na Kosovu moraju se sprečiti kako bi se obezbedio mir i stabilnost u regionu u budućnosti. Misija KFOR je dala značajan doprinos tome u proteklih 20 godina. Uz produženje mandata KFOR-a, Nemačka može da nastavi da podržava Republiku Kosovo”.

Navode i da su politička stabilizacija Kosova i vojno obezbeđenje mirovnog rešenja su prioriteti misije KFOR-a – navode i dodaju:

“Politička stabilnost nije važna samo za sam region, već i za nemačku i evropsku bezbednosnu politiku. Neophodnost misije dodatno je povećana ruskim agresorskim ratom u Ukrajini”.