Pod sloganom “Ćuti: Može gore – Govori: Može bolje!” obeležena nedelja obolelih od mišićne distrofije u Prizrenu

Prizren (Foto: Radio Astra)

Kao što je najavljeno jutros od 10 časova ispred zgrade opštinske administracije u Prizrenu krenuo je marš osoba koje boluju od mišićne distrofije, u pratnji članova porodice i aktivista civilnog društva. Takođe je održan najavljeni performans od strane aktivista civilnog društva, i aktivista udruženja osoba sa mišićnom distrofijom Kosova. 

Dok je posebnu poruku zajedništva poslata natpisima i porukama na engleskom, albanskom, srpskom ali i ostalim jezicima. Imajući u vidu da članovi pripadaju svim zajednicama i da se radi o jednoj od zajednica koja je marginalizovana do te mjere da od 2012 do danas još uvjek nemaju prostorije gde bi njihovi članovi mogli da se okupljaju i druže.

Današnja inicijativa koja se sastojala od marša kolicima i performans ispred zgrade opštinske administracije u Prizrenu, centra za socijalni rad, do trga Lige i Šadrvanskog trga podržana je od kancelarije Evropske unije u Prištini. A implementacija izvedena u saradnji organizacije osoba sa mišićnom distrofijom Kosova, Ec ma ndryshe i Ženske mreže Kosova.

Prizren (Foto: Radio Astra)

Održane aktivnosti su za ovu godinu imale su za cilj omogućiti osobama sa posebnim potrebama pristup institucijama, zahtjev lokalnoj samoupravi za kancelariju ovog udružennja, borba protiv stigmatizacije, mogućnost obrazovanja i pristup prosvetnim institucijama te i pravo na zapošljenje u skladu sa važećim zakonima. Stavljanjem u fokus upravo ove nevidljive kategoriju našeg društva i podizanjem društvene svesti.

Što se tiče performansa isti su bili u kontekstu nemogućnosti druženja sa vršnjacima zbog fizičkih barijera, borbe da se otrgnu ograničenja i smetnji u svakodnevnom životu sa kojima se suočavaju građani pogođeni ovim oboljenjem kao i predstavljanje karte na kojoj se vidi veoma mali napredak od 2016 godine do danas.