Ministarstvo: Nije bilo prijema u stalni radni odnos u školi u Osojanu

Škola u Osojanu (Foto: Radio Goraždevac)

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u odgovoru na pitanja novinara Radio Goraždevca kaže da nije bilo prijema novih radnika u školi u Osojanu. Povratničkih porodica Dubić je u utorak i sredu blokirala školsku zgradu tvrdeći da je drugo lice zaposleno na mesto preminulog člana ove porodice.

Zapošljavanje u školama se vrši u skladu sa zakonom koji predviđa da se za prijem u radni odnos na neodređeno vreme objavi konkurs koji raspisuje obrazovna ustanova, koja i sprovodi postupak, navodi se u odgovoru ministarstva.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nije bilo prijema u radni odnos u školi u Osojanu na neodređeno vreme u ovoj školskoj godini.

Ministarstvo podseća da je osnovno obrazovanje dece obavezno i u skladu sa tim niko nema pravo da omenta nastavu i rad škole i učenicima uskraćuje ovo pravo.

Kada je u pitanju protest članova porodice nažalost preminulog radnika ove škole i njihovog zahteva da se na njegovo radno mesto primi u radni odnos neko od članova njihove porodice, Ministarstvo porodici upućuje saučešće i nalgašava da su škole javne ustanove i da se u radni odnos prima u skladu sa zakonom i predviđenim procedurama, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.