Ukrajinska ambasada u BG: Kličko nije ovlašćen da govori u ime ukrajinske države

(Foto: Profimedia)

„Gradonačelnik Kijeva, V. Kličko, lider opozicione stranke, nema nikakve veze niti ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče pitanja spoljne politike“, oglasila se danas ukrajinska ambasada u Beogradu, povodom Kličkove izjave o Kosovu.

Radi se o izjavi, koju je gradonačelnik Kijeva dao pre dva dana za švajcarski list Le Kanton 27.

„Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije“, kazao je tada Kličko obraćajući se Albancima.

Osim toga, u istom intervjuu Kličko je poručio da veruje da će se Ukrajina na isti način i osloboditi.

„Verujem da ćemo mi u Ukrajini, pored Boga, vratiti ovu podršku našoj zemlji, našem narodu. Hvala Kosovu, hvala Albancima. Kao što ste vi oslobođeni od Srbije, bićemo oslobođeni i mi od Rusije“, rekao je on.

Sinoć su Kličkovu izjavu o Kosovu osudili srpski ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, kao i Stranka slobode i pravde (SSP).

Međutim, danas se oglasila ukrajinske ambasada u Beogradu navodeći da Kličko nema ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine po pitanjima spoljne politike.

Ipak, iako kažu ne mogu da potvrde autentičnost njegovih citata, poručuju da Kličko, kao i svaki građanin Ukrajine ima pravo na slobodu misli i govora, i na slobodno izražavanje svojih stavova i uverenja.

Ističu da je, sa druge strane, principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije dobro poznat.

„Zbog toga je ambasada neprijatno doživela, ali nije bila iznenađena još jednom antiukrajinskom kampanjom koju su pokrenuli pojedini političari i mediji koji očigledno poslednjih godina jednim od glavnih prioriteta svog rada smatraju podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu. Istovremeno želimo uveriti naše prijatelje, koji podržavaju Ukrajinu u ovom teškom trenutku i koji nisu zaboravili podršku ukrajinskog naroda u svim teškim trenucima za Srbiju, da se ne brinu“, navodi se u saopštenju amabasade.