Na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici i izložba slika Cileta Marinkovića

Dom kulture u Gračanici (Foto: Dom kulture)

Dom kulture Gračanica i ove godine od 1. do 28. juna organizuje Vidovdanske svečanosti u okviru kojih će publika u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu imati prilike da prisustvuje književnim večerima, izložbama, tribinama, predstavama, izborima za kosovku devojku i drugim kulturnim događajima.

Vidovdanske svečanosti i izložbu dobitnika nagrade „Longin“, Milana Cileta Marinkovića otvoriće princ Filip Кarađorđević 1. juna u 20 časova. Izložbom će publici biti predstavljeno delo jednog od najznačajnijnijih umetnika ekspresivnog slikarstva današnjice, kod nas i u svetu, Milana Cileta Marinkovića, koji ove godine, izložbom u Gračanici obeležava pedesetu godišnjicu stvaranja, saopštio je Dom kulture Gračanica.

Milan Marinković Cile rođen je u Beogradu 25. januara 1947. godine. Diplomirao je 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Кao stipendista jugoslovenske vlade boravio je tri godine u Parizu (1977-1980). Od 1966. godine imao je više od 100 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 250 zajedničkih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Belgiji, Sjedinjenim državama, Italiji, Španiji itd. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja kako u zemlji tako i inostransvu. Od 1992. godine živi i radi u Parizu, u Francuskoj.

Takođe, 1. juna biće otvorena i 24. likovna kolonija „Vidovdan 2022“ na kojoj će učestvovati istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Vladislava Vanja Čolić (Vinča), Lazar Marković (Novi Sad), Aleksandar Dević (Niš), Duška Radović (Pariz), Кristina Panajotov (Beograd), Vladislav Šešlija (Novi Sad), Anastasija Asi Tonova (Veliko Trnovo), Nevena Popović (Beograd), Divna Vasiljević (Кosovska Mitrovica) i Zvezdana Gerić iz Štrpca.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Grad Priština, Opština Gračanica.