Kremlj: Nesmetano snabdevanje Srbije gasom, razgovarali i o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom. Tema razgovora bilo je i Kosovo, ali nema detalja ni sa jedne strane o detaljima istog.

Dogovoreno je da Rusija nastavi da nesmetano snabdeva Srbiju prirodnim gasom, potvrdili su i Vučić i Kremlj.

„Detaljno su razmotrena pitanja aktuelne agende bilateralnih odnosa, uključujući korake za proširenje obostrano korisne trgovinsko-ekonomske saradnje. Dogovoreno je, posebno, da Rusija nastavi da nesmetano snabdeva Srbiju prirodnim gasom“, potvrdio je Kremlj u saopštenju na svom sajtu.

Slične informacije uz više detalja dao je prethodno predsednik Srbije, koji je razgovore sa Putinom ocenio „veoma dobrim“.

„Ono što smo dogovorili predsednik Putin i ja je veoma dobra vest za građane Srbije. To je da ćemo potpisati ugovor, prvi element ugovora na tri godine, ne na mesec dana kako su neki predviđali što mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani i drugi važni element, a to je da će platforma ili formula koju koristimo, ostati ista“, kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Iako je glavna tema bila ruski gas, i druga pitanja su bila na dnevnom redu – Ukrajini i kosovskom pitanju. Premda srpski predsednik nije neposredno potvrdio da su razgovarali o Kosovu, jeste Kremlj:

„Nastavljena je razmena mišljenja o nizu međunarodnih tema: situaciji u Ukrajini i dešavanjima oko Kosova. Ponovo je potvrđeno obostrano raspoloženje za dosledno jačanje strateškog partnerstva Rusije i Srbije na osnovu tradicionalno bliskih veza između naroda dveju zemalja“.

Sa druge strane, Vučić je novinarima u Beogradu sa kojima je obilazio skladište robnih rezervi preneo svoju poruku Putinu da je stav Srbije da bi želela da se što pre uspostavi mir u Ukrajini.

„Predsednik Putin mi je objasnio iz njegovog ugla kako se stvari odvijaju na terenu ali mi je takođe rekao da postoji ponuđeni ugovor, sporazum sa kojim su upoznati i koji je na stolu u Moskvi, Kijevu i određenim centrima Zapada“, rekao je Vučić.

Kosovo je spomenuo u delu odgovora na pitanje TV Most o pritiscima.

„To kosovsko rešenje o kojem su govorili, jer oni hoće da kažu da to ne može da važi ni za koga drugog i da je to sui generis slučaj i to je ono što suštinski nije bilo nigde u svetu i zato je važno za Srbiju što je moguće pre da napravi nekakav sporazum sa Albancima, pre svega ako je moguće o priznanju nezavisnosti Kosova jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, ili osnažilo poziciju zapada u odnosima prema Ruskoj federaciji“.