28 C
Pec
8. avg 2022

Grupa Albanaca zapalila srpsku zastavu u selu Prilužje

Grupa mlađih Albanaca ukrala je danas i zapalila zastavu Srbije sa spomenika palim borcima u srpskom selu Prilužje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

“Oni su iskoristili situaciju da u selu nije bilo struje usled jakog nevremena i oko 16 sati upali u naselje, došli do spomenika sa srpskom trobojkom, pokidali lanac i ukrali zastavu, koju su potom zapalili u ulici koja vodi ka albanskom delu sela. To su primetili meštani koji su čuli kako pevaju albanske pesme. Slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj”, stoji u saopštenju.

(Foto: Kancelarija za KiM)

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je reč o još jednom pritisku i provokaciji na račun Srba u ovoj većinski srpskoj sredini koja ima za cilj da ih onespokoji i protera sa kućnog praga.

Osuđujemo ovaj vandalski čin albanskih izgrednika koji pokazuje da u albanskom društvu nema ni trunke poštovanja za vrednosti srpskog naroda. Pored kuća i hramova SPC koji se učestalo nalaze na meti ekstremista, učestalo se vandalizuju i lome srpska groblja i spomenici.

Dok se Srbi i zvanični Beograd trude da omoguće miran suživot srpskog i albanskog naroda u pokrajini, albanski predstavnici ovakvim nedelima ruše sve mostove pomirenja. Takvi činovi inspirisani su antisrpskom retorikom Prištine i Aljbina Kurtija koji želi da na KiM nema više Srba”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJE

Više