Istraživanje: Polovina ispitanika iz srpske zajednice bi učestvovala na popisu stanovnika

Istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”, bilo je tema prve epizode podcasta pod nazivom “Popisivanje”, u kome je govorio glavni istraživač Igor Marković.

Svrha realizovanog istraživanja je da se sagledaju stavovi i interesi kosovskih Srba. Ova aktivnost realizovana je u okviru Inicijative Open sprovele NVO Aktiv i Centar za prava manjinskih zajednica CRMC, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Glavni istraživač na projektu Igor Marković rekao je da u ovom trenutku još uvek nije jasno kada će popis biti realizovan I da datum još nije određen.

“Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, nažalost predlog zakona o registraciji stanovništva, domaćinstava i stanova je u drugom čitanju, a po procedurama saznajemo da datum još nije određen, ali kada je datum definisano je registracija stanovništva mora da se desi najkasnije 9 meseci od potvrde datuma za registraciju”, rekao je Marković.

Kada su rezultati istraživanja u pitanju ono što je najinteresantnije odgovor na pitanje da li će srpska zajednica izaći na popis.

“Jedan od glavnih rezultata koji je mene lično iznenadio je da je polovina ispitanika naglasila da bi učestvovala na popisu. Imajući u vidu činjenicu da su pripadnici zajednice kosovskih Srba tokom 2011. godine bojkotovali popis, ovaj rezultat nas na neki način iznenađuje. Takođe Iznenađuje činjenica da južno od reke Ibar 70% građana potvrđuje da će učestvovati, dok je na severu ovaj broj manji. Na severu, negde jedna trežina potvrđuje da će učestvovati”, rekao je Marković.

U razgovoru je takođe bilo reči o javnoj kampanji I informisanosti.

“Na žalost, građani po rezultatima istraživanja jesu upoznati sa svrhom I ciljem sprovođenja popisa stanovništva, s druge strane 92% građana uopšte nije obavešteno o popisu stanovništva na Kosovu, koje je vreme održavanja, u kom obliku će se održati i koje su procedure”, rekao je Marković.