32.7 C
Pec
8. avg 2022

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Izvor:Kim

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se „iza besmislenih sofizama“ kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije „najobičniji bezobrazluk i arogancija“, navodi se u saopštenju.

„Obesmišljavanje procesa dijaloga i nesprovođenje preuzetih obaveza ne može se pravdati pravničkim argumentima, jer nepoštovanje onoga što su potpisali predstavnici Beograda i Prištine je ništa drugo do negacija prava“, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Petković je dodao da je „čitav sistem na kojem Priština danas gradi svoj takozvani državotvorni poredak jedna velika negacija prava, a onome što je nastalo na antipravnim osnovama i danas se udahnjuje život svakodnevnom negacijom prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“.

Kako se navodi u saopštenju, Priština je dužna da omogući  formiranje Zajednice srpskih opština kako je definisana u Briselskom sporazumu i pratećim dokumentima.

„A što se tiče „asocijacije zelenih opština“ koju predlaže gospođa Osmani, hvala joj lepo, ali Srbi su još 1389. godine jasno rekli da oni u bilo kakvoj „zelenoj“ asocijaciji ne žele da žive“, zaključio se u saopštenju.

 

NAJNOVIJE

Više