Trajković zadržana i na Merdaru

Rada Trajković (Foto: Kossev)

Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.

„I opet isto. Trenutno sam zadržana na administrativnom prelazu Merdare ka Kosovu od strane srpske policije“, deo je poruke Rade Trajković na Tviteru.

U nastavku svoje objave, ona je dodala: „Za Vučićevu/Vulinovu policiju granica Srbije je očigledno na Merdaru. A preko granice me opet ne puštaju“.

Trajković je potom u kratkoj izjavi za KoSSev poručila da je i sada zadržana iz istog razloga, kao i prošle nedelje na aerodromu Nikola Tesla.

„Opet su me zadržali za istu stvar“, kazala je danas Trajković.

Političarka sa Kosova prethodno je 24. juna vraćena sa pomenutog aerodroma, gde su joj službenici uručili poziv da se tri dana kasnije javi u Treći opštinski sud u Beogradu radi davanja izjave.

Nakon što se 27. juna odazvala službenom pozivu ovog suda, otkrila je da je razlog njenog zadržavanja na aerodromu zapravo još jedan spor, osnosno nova tužba potpredsednika Srpske liste i biznismena sa Kosova, Milana Radoičića, koju je podneo protiv nje.

„Misteriozan razlog mog zadržavanja na aerodromu je upravo otkriven: Milan Radoičić je podneo krivičnu tužbu protiv mene“, objavila je tada Trajković na Tviteru.

U drugom delu svoje tadašnje objave, navela je:

„Sprečen mi je izlazak iz zemlje zbog tužbe čoveka pod Magnjitski sankcijama američkog Trezora. On je u ovoj zemlji slobodan, ja nisam…“.

Potpredsednik Srpske liste i biznismen sa Kosova, Milan Radoičić, prvi put je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Rade Trajković, podneo u avgustu 2019. godine, a zbog povrede ugleda i časti.

Radoičić ju je tada tužio i zatražio odštetu od pet miliona dinara, jer je u javnosti govorila da sumnja da je umešan u Ivanovićevo ubistvo i da je vođa mafije na Severu Kosova.

Međutim, u avgustu prošle godine Radoičićeva tužba je odbijena kao neosnovana, te Trajković ne samo da nije isplatila traženi iznos od 5 miliona dinara, već je, prema presudi, on tada bio u obavezi da joj u roku od 15 dana od prijema presude, isplati 325.350 dinara na ime sudskih troškova.

Kosovske vlasti za Radoičićem su 24. januara 2019, raspisale poternicu upravo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, da bi 1. marta 2021, poternica bila i skinuta, a na zahtev specijalnog tužilaštva Kosova koje je prethodno i zatražilo raspisivanje poternice.

Radoičić se, međutim, sada nalazi na novoj poternici, a u vezi sa slučajem „Brezovica“.

Takođe, američko ministarstvo finansija u decembru prošle godine, Radoičića je stavilo na listu sankcija, kao i Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba sa Kosova.