Proglašeni nosioci Evropske nagrade za kulturno nasleđe

(Foto: Europa Nostra)

Evropska komisija i Evropa Nostra proglasile su ovogodišnje nosioce nagrada Evropske baštine, među kojima se našao i projekat „Lumbardhi Public Again“ koji predstavlja uspešnu inicijativu za spas bioskopa Lumbardi u Prizrenu od privatizacije i rušenja.

Ove godine, u kojoj se obeležava 20. godišnjica dodele ovih nagrada, dodeljeno je 30 izuzetnih dostignuća u oblasti nasleđa iz 18 evropskih zemalja u pet kategorija.

Nagrade će biti uručene 26. septembra u Pragu, na ceremoniji koja će se održati u nedavno obnovljenoj Državnoj operi, a domaćini će biti evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabrijel i izvršni predsednik Europa Nostre, prof. dr Herman Parcinger.

„Čestitam svim dobitnicima ovogodišnjih nagrada za evropsko nasleđe/Evropa nostra na izuzetnom kvalitetu rada i njihovoj otvorenosti za inovacije. 2022. je posebna godina jer slavimo 20. godišnjicu Evropske nagrade za kulturno nasleđe, koja je postala najistaknutija nagrada za evropsku zajednicu baštine. Mnoge od nagrađenih inicijativa pokazuju ogromno interesovanje i angažovanje mladih ljudi za naše nasleđe, našu istoriju i naš kulturni identitet, što je posebno aktuelno u ovoj Evropskoj godini mladih. Posebna misao pripada dvojici ukrajinskih laureata. Kreativna Evropa, koja sufinansira nagrade, zalaže se za promociju kulture i kreativnosti u izgradnji inkluzivnih i kohezivnih društava zasnovanih na našim osnovnim evropskim vrednostima“ kazala je Marija Gabrijel.

(Foto: europanostra.org/PrtSc)

„Ovogodišnji dobitnici nagrade su moćni primeri kako nas naše nasleđe ponovo povezuje sa prirodom,pomaže u stvaranju osećaja pripadnosti i mesta, i sastavni je blok u razvoju cirkularne ekonomije koja podržava održiv i inkluzivan način života. Čestitam ovim izuzetnim pobednicima – i profesionalcima i entuzijastima – na njihovom suštinskom i hvale vrednom radu” poručio je izvršni predsednik Europa Nostre.

Ko su nosioci nagrada pročitajte ovde.